Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Delegacija OEBS-a i Udruženja novinara posetili našu redakciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 04. 2013.

Autor: J. Filipović Izvor: Pančevac

Delegacija OEBS-a i Udruženja novinara posetili našu redakciju

Jedna od reakcija na napad neformalnog centra moći na „Pančevac” bila je i poseta našoj redakciji šefice Odeljenja za medije pri misiji OEBS-a u Srbiji Dragane Solomon, koja je u društvu kolege Miroslava Jankovića i predstavnika triju novinarskih udruženja, u sredu, 11. aprila, razgovarala s novinarima najstarijeg nedeljnika na Balkanu.

Nakon dvočasovne razmene informacija, ona je iznela stav da je nezavisna uređivačka politika, garantovana zakonom, važna komponenta koja novinarima omogućava da obavljaju svoju važnu dužnost – nadgledanje, posmatranje i, po potrebi, kritikovanje političkih procesa.

Predsednik izvršnog odbora NDNV-a Nedim Sejdinović je napomenuo da su od predsednika Skupštine grada dobijena uverenja da ni gradska vlast ni Srpska napredna stranka, kojoj pripada, ne podržavaju pokušaj smene menadžmenta „Pančevca”, kao i da će biti poštovana politička namera da se do usvajanja i stupanja Zakona o javnom informisanju i medijima ne vrše bilo kakve, zakonite ili nezakonite, smene u medijima u državnom vlasništvu. Uz nadu da će obećano biti ispunjeno, udruženja spremaju zajedničko saopštenje koje će dostaviti i Agenciji za privatizaciju.

Petar Jeremić iz UNS-a je konstatovao da je ovde, ipak, reč o pokušaju da se uređivačka politika stavi pod kontrolu, ali da ga raduju najave da država, u liku Agencije za privatizaciju i predsednika skupštine Grada, ne stoji iza toga. 

Generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković se založio za završetak privatizacije, ali ne na nekadašnji, „divlji”, način, koji je iskusio „Pančevac”. Budući da naše novinsko preduzeće ponovo dobro posluje, udruženja novinara će učiniti sve da ne dođe do smene menadžmenta „Pančevca”, kao i to da, u cilju najefikasnije zaštite medijskih sloboda, sami novinari postanu vlasnici medija.

Ova delegacija je prethodno razgovarala i s predsednikom Skupštine grada Predragom Živkovićem, koji im je saopštio da se ovdašnje političke strukture ne mešaju u uređivačku politiku, ne samo „Pančevca”, nego i ostalih lokalnih medija i da je, prema njegovom mišljenju, u tom pogledu situacija i bolja nego u vreme prethodne vlasti. On je ponovio da ni gradska vlast ni SNS nisu i neće uticati na upravljačke strukture „Pančevca”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi