Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Protest makedonskih novinara zbog hapšenja kolege
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 06. 2013.

Izvor: E- novine

Protest makedonskih novinara zbog hapšenja kolege

Makedonski novinari organizovali su u petak u Skoplju protest povodom hapšenja kolege Tomislava Kežarovskog, koji je 28. maja lišen slobode, jer je navodno otkrio identitet zaštićenog svedoka, za koga se kasnije otkrilo da je bio lažni svedok u jednom sudskom procesu.

Makedonska policija je u akciji koju je u utorak sprovela na području Skoplja i Velesa, uhapsila devet lica, među kojima su jedan sudija, dvojica bivših sudija i novinar dnevnog lista Nova Makedonija Tomislav Kežarovski. Skopski mediji su javili da je akcija povezana sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju naručenog ubistva starca u selu Oreše.

Kolege Tomislava Kežarovskog ukazuju na to da je novinar uhapšen na skandalozan način, uz primenu sile i pred njegovom maloletnom decom, iako se nije opirao.

Jedino pitanje koje je istražni sudija pitao Kežarovskog je bilo da otkrije izvor za njegov tekst objavljen pre pet godina, 2008. godine u listu Reporter 92, koji više ne postoji. Kežarovski je uhapšen navodno zato što je otkrio identitet zaštićenog svedoka, za kojeg se kasnije otkrilo da je lažni svedok, navodi se na Facebook stranici "Novinari i građani u odbrani prava na slobodno informisanje".

Sam svedok je u javnom obraćanju priznao da je dao lažnu izjavu, jer je bio primoran od policije.

Za ubistvo Laze Milošeskog iz veleskog sela Oreše na po 12 godina zatvora osuđeni su Ordan i Ljupčo Đorđievski iz Skoplja, koji su ubistvo počinili za novac po nalogu Đoreta Petrovskog sa Floride.

Presuda je u dva navrata ukidana zbog nedostatka dokaza i vraćana na početak. Krajem marta su sva trojica, braća Đorđievski i Petrovski, oslobođeni krivice.

Makedonski novinari organizovali su protest u petak u podne ispred Krivičnog suda u Skoplju, instituciji koja je odredila 30-to dnevni pritvor Kežarovskom.

Makedonski novinari naglašavaju da je situacija povodom medijskih sloboda u toj zemlji zabrinjavajuća i traže hitno puštanje njihovog kolege iz pritvora.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi