Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Evropski pokret: Budžetskim finansiranjem gube se medijske slobode
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 06. 2013.

Izvor: RTV

Evropski pokret: Budžetskim finansiranjem gube se medijske slobode

Budžetsko finansiranje javnih servisa koje predlažu predstavnici Vlade Srbije samo je demagoška priča kojom se sakupljaju jeftini politički poeni, a njen krajnji cilj je da država dobije kontrolu nad uređivačkom politikom RTS-a i RTV-a, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji upućenog danas medijima.

Predlog predstavnika Vlade Srbije da medijski javni servisi pređu na budžetsko finansiranje, a pod izgovorom rasterećenja kućnog budžeta građana, čista je demagogija sa ciljem prikupljanja jeftinih, dnevnih političkih poena. Dok se danima vode rasprave na svim nivoima o mogućem bankrotu zemlje, pitamo se odakle državi dodatnih 100 miliona evra za finansiranje javnih servisa?

Ukoliko njihov predlog ipak prođe i javni servisi dođu pod neposrednu kontrolu države, medijske slobode se gube, država dobija kontrolu nad uređivačkom politikom dve velike kuće a građani nove namete (koji se neće zvati pretplata) kako bi se budžetska rupa popunila".

U Evropskom pokretu ističu da su "neodgovorne poruke državnog vrha po ovom pitanju u proteklom periodu doprinele su drastičnom padu naplate pretplate, čime je opstana javnih servisa, prevashodno RTV, doveden u pitanje". 

Oni upozoravaju da je Vojvodina multinacionalna i multikonfesionalna sredina u kojoj, pored srpskog naroda, živi preko 25 nacionalnih ili etničkih zajednica, a čiji se interesi štite kroz programske sadržaje Radio-televizije Vojvodine, što se od komercijalnih medija ni u kom slučaju ne može očekivati. 

Iako javni servisi u Srbiji postoje tek sedam godina, nužno je da se sa izgradnjom te institucije nastavi.

Glavni preduslov jeste da se građanima konačno pojasni i objasni uloga javnih servisa u savremenim demokratskim društvima, zaključuje se u saopštenju Evropskog pokreta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi