Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nacrt potkopava medijske reforme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 06. 2013.

Izvor: B92, FoNet

Nacrt potkopava medijske reforme

Beograd -- Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima neprihvatljiv je za Asocijaciju medija jer su Ministarstvo kulture i radna grupa odstupili od Medijske strategije.

 

UO Asocijacije medija ukazuje da su, posle javne rasprave izmenama teksta u protekla dva meseca, ozbiljno dovedeni u pitanje projektno finansiranje medija, privatizacija svih državnih medija, uključujući i Tanjug, i propisane znatno restriktivnije odredbe o registru i objedinjivanju medija, suprotne opštim principima konkurencije i evropskoj praksi.

Ovakvim postupanjem, promenama i izostavljanjem delova teksta, odbacivanjem stavova i predloga Asocijacije medija, dodatno se ugrožava i odlaže donošenje novog Zakona o informisanju i medijima, dok se potencijalnim pomerajanjem rokova za prelazak na projektno finansiranje od 1.januara 2014. i privatizaciju državnih medija do kraja naredne godine, potkopava čitav koncept medijskih reformi u Srbiji.

Upravni odbor Asocijacije medija u saopštenju upozorava da bi to, u uslovima teške ekonomske krize, proizvelo pogubne posledice u čitavom medijskom sektoru, posebno u štampanim medijima.

Posle ovakvih promena teksta, Nacrt zakona, prema stavu Upravnog odbora Asocijacije medija, ne uvažava savremene tokove i trendove u medijskoj industriji, niti evropsku praksu u ovoj oblasti.

Nacrt zakona ne uvažava ni potrebu podsticanja razvoja i konvergencije u oblasti medijske industrije, veæ u najvećem delu predstavlja apsolutnu degradaciju medijske industrije, posebno novinskih izdavača.

Upravni odbor Asocijacije medija zato insistira da Ministarstvo kulture i njegova radna grupa hitno izmene Nacrt zakona, uvažavanjem zahteva novinskih izdavača i medijske zajednice u celini i time spreče dalje odstupanje od evropskih principa i standarda u ovoj oblasti za koje se deklarativno zalažu.

Situacija u medijskoj sferi može se menjati najbolje isključivo sistemskim rešenjima, kroz uvažavanje evropske i svetske prakse i usvajanje razvojno orijentisanih zakona, koji bi trebalo da pruže snažnu podršku razvoju medija, u okviru jasnog normativnog okruženja.

Povodom predloženih rešenja koja predstavljaju degradaciju novinskog izdavaštva, Upravni odbor Asocijacije medija hitno će se obratititi predsedniku Srbije, Vladi, resornom ministru, Skupštini Srbije i svim poslaničkim grupama, Delegaciji Evropske unije u Srbiji, Misiji OEBS u Srbiji, Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu i Evropskoj asocijaciji novinskih izdavaèa, čiji je kolektivni član.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

10.06.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:00

Javnost rada

U clanu 77. Zakona o drzavnoj upravi je propisano: "Ministarstvo i posebna organizacija dužni su da u pripremi zakona kojim se bitno menja pravni režim u jednoj oblasti ili kojim se uređuju pitanja koja posebno zanimaju javnost sprovedu javnu raspravu. Sprovođenje javne rasprave u pripremi zakona bliže se uređuje poslovnikom Vlade."

A poslednji stav clana 41. Poslovnika Vlade glasi: "Predlagač je dužan da izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi objavi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave najkasnije u roku od 15 dana od dana okončanja javne rasprave.”

Kakva je to javnost rada, ako izvestaj o sprovedenoj javnoj raspravi nije objavljen?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi