Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Nova radna grupa češlja nedoslednosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2013.

Izvor: Dnevnik

Nova radna grupa češlja nedoslednosti

Ministarstvo kulture i informisanja povuklo je nacrt zakona o javnim servisima i formiralo novu radnu grupu eksperata koja će usaglasiti taj zakonski tekst.

Radna grupa za izradu nacrta zakona nastojaće da završi konačnu verziju to teksta do kraja sledeće nedelje. U nacrtu povučenom iz javne rasprave bili su sporni neoročeno budžetsko finansiranje Radio-televizije Srbije i nadležnosti Republičke radio-difuzne agencije.

Nova radna grupa sastoji od predstavnika javnih servisa RTS-a i RTV-a, Ministarstva kulture i informisanja i dva nezavisna eksperta, a ambicija je da se na temelju ranijih verzija zakona, koje nisu bitno različite, u najskorije vreme usaglasi konačni tekst.

Povlačenje nacrta zakona o javnim servisima zatraženo je jer nije bilo poznato ko su njegovi autori, kao i zbog primedbi na rešenja o načinu finansiranja javnih servisa. U tekstu koji je povučen iz javne rasprave, bilo je sporno neoročeno budžetsko finansiranje RTS-a jer je u ranijoj verziji predloženo da se javni servis finansira iz budžeta do 2015. godine i da se zatim pređe na TV pretplatu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Centar za unapređivanje pravnih studija (CUPS) pozdravili su 15. avgusta odluku o povlačenju nacrta zakona o javnim servisima iz javne rasprave i formiranju radne grupe eksperta koja će nastaviti rad na izradi teksta medijskih zakona. U saopštenju se navodi da su NUNS i CUPS pre sedam dana zatražili da se nacrt zakona o javnim medijskim servisima i nacrt zakona o elektronskim medijima povuku iz javne rasprave.

NUNS i CUPS su naveli da je nacrt zakona o javnim medijskim servisima stavljen na javnu raspravu “iako je protivan Ustavu Srbije i svim najvišim standardima koji se odnose na status i delatnost javnog servisa”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi