Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Blic za samo dve godine od države uzeo 163,5 miliona!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2013.

Autor: Ekipa Informera Izvor: Informer

Blic za samo dve godine od države uzeo 163,5 miliona!

Nemačko-švajcarska kompanija „Ringijer Aksel Špringer“ tužila je Privrednom i Višem sudu u Beogradu Informer i TV Pink zbog „nelojalne konkurencije“, povrede časti, ugleda i navodno objavljenih uvreda. Blic, između ostalog, traži od Privrednog suda da se Informeru izrekne mera zabrane pisanja o njihovim sumnjivim poslovima! Direktorka ovog lista Jelena Drakulić čak najavljuje da će presuda biti „najoštrija moguća“!?!

Ovim tužbama izdavač Blica pokušava, zapravo, da izbegne odgovornost za saučesništvo u decenijskoj „medijskoj pljački države“, o kojoj Informer već danima piše. Umesto da konkretno odgovore na naša pitanja, umesto da objasne kako su to od državnih firmi, ministarstava i fondova uzimali silne milione, oni nama sada prete uništenjem!?!

Što ne tužite Savet?

Da se razumemo, ne sporimo mi pravo Blica da tuži i svoja prava zaštiti na sudu, ali bi bilo vrlo zanimljivo videti da li će „Ringijer Aksel Špringer“ tužiti i Vladin Savet za borbu protiv korupcije. Ovaj savet pod rukovodstvom pokojne Verice Barać otkrio je, naime, još pre dve godine kako je Blic sistemski isisavao milione iz budžeta. Savet je o tome 19. septembra 2011. objavio detaljan izveštaj, ali on volšebno nikada nije dospeo do većih srpskih medija.

Kako se navodi, Blic je za samo dve i po godine od države dobio najmanje 163.540.000 dinara! Od januara 2008. do juna 2010. godine, pored klasičnih oglasa, Blic je pare od države uzimao i na osnovu „specijalizovanih usluga informisanja, usluga informisanja po ugovoru, pretplata na usluge i servise, subvencija u kulturi, izdvajanja sredstava iz fondova namenjenih civilnom sektoru za realizaciju projekata, pa čak i za usluge istraživanja“.

Jedan od bizarnijih primera isisavanja državnih para jeste ugovor s Agencijom za mala i srednja preduzeća, koja je 2009. godine od kompanije „Ringijer“naručila istraživanje, koje je podrazumevalo „istraživanje potreba malih i srednjih preduzeća za unapređenje poslovanja“!?! Usluge su bile vredne 4,48 miliona dinara, a njihov cilj je bio „korišćenje rezultata istraživanja od strane celokupne javnosti“.

Nisu nas uplašili

Povodom ovog Blicovog posla, pokojna Verica Barać je u svom izveštaju napisala: Ovakvi poslovi, za čiju realizaciju državne institucije angažuju medije, koji za istraživanja poput ovog nisu stručno osposobljeni, imali su za cilj da prikriju pravu prirodu saradnje između medija i stranačkih rukovodilaca koji vode državne institucije, jer se tu zapravo radi o besplatnoj političkoj promociji stranačkih funkcionera...

Informer će i pored pritiska i pretnji sudskim uništenjem nastaviti da istražuje kako je sve Blic od 2000. do 2012. uzimao milione od države. Građanima Srbije Ustav garantuje dostupnost informacija o trošenju državnog novca i to pravo im niko i nikada ne sme uskratiti. Rad ustanova koje su davale pare Blicu i njegovim izdanjima plaćaju svi građani Srbije i svi mi imamo pravo da znamo ko ih i kako troši.

Uzimali milione i za intervjue, istraživanja, atlase...

Agencija za mala i srednja preduzeća 2009. godine za istraživanje naručila usluge vredne 4,48 miliona dinara

Ministarstvo životne sredine i Blic sklopili ugovor da list za 47,2 miliona dinara istražuje i objavljuje tematske dodatke o životnoj sredini Telekom Srbija za marketinške poslove Blicu 2008. dao 43,25 miliona dinara i 2009. godine još 58,95 miliona.

Za potrebe Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Blic je 2010. godine radio specijalni dodatak iz oblasti ekonomije za 590.000 dinara, posebno je predviđeno i objavljivanje intervjua sa ministrom Mlađanom Dinkićem

Za tematski dodatak Blic poljoprivreda u 2010. godini bilo je predviđeno da će Ministarstvo poljoprivrede platiti Blicu 510.000 po dodatku (6,12 miliona dinara), pa se u skladu s tim ministar Dragin češće pojavljivao u Blicu

Ministarstvo zdravlja je budžetska sredstva u 2009. godini utrošio i na Blic kroz podršku projektu „Atlas ljudskog tela“, i to 2,36 miliona dinara, ali to nije prikazano kao oglašavanje MUP se oglašavao u Blicu u projektu enciklopedije „Sve o Srbiji“ (590.000 dinara), ali nije tačno navedeno kada

Koliko su uzeli od države, prema našim saznanjima

* Klinički centar Srbije 4.500.000
* Elektroprivreda Srbije 6.000.000
* Državna lutrija Srbije 10.671.474
* Fond za zaštitu životne sredine 60.560.000
ukupno 81.731.474
*iznosi u dinarima

moj ugao

Nino Brajović generalni sekretar UNS

Tužbe medija protiv medija nisu ohrabrujuće. Ako su u pitanju samo ugovori koje je Informer objavio, onda ćete se na sudu lako braniti. U javnom je interesu da se zna kako vlast i javna preduzeća troše novac poreskih obveznika, pa i u
medijskim kampanjama.




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi