Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Lokalni mediji ne žele privatizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 08. 2013.

Autor: V. Aranđelović Izvor: Politika

Lokalni mediji ne žele privatizaciju

Povlačenje medijskih zakona iz procedure, formiranje nove radne grupe koja bi radila na njihovim nacrtima uz učestvovanje predstavnika profesije, zahtevi su koje su juče uputili Sindikat novinara Srbije, Koalicija zaposlenih u medijima i Kragujevačke inicijative.

– Protivimo se izlasku države iz vlasništva nad medijima, jer smo imali prilike da vidimo kako je privatizacija izgledala. Mediji su, uglavnom, otišli u ruke tajkuna, zaposleni dobili male plate i ostali bez mogućnosti sindikalnog organizovanja. U takvim radnim uslovima vlada strah od otkaza i ne možemo govoriti o slobodi informisanja – kazala je Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije.

Direktor Radio-televizije Ćuprija Bojan Knežević istakao je da je dosadašnja praksa pokazala da nove vlasnike ne zanimaju „programska šema, stanje tehnike i kadrovska struktura, već samo nekretnine kojima ti mediji raspolažu”.

Za nezavisan rad medija, zaključak je prisutnih, neophodan je stabilan i na duži period obezbeđen izvor finansijskih prihoda. Zbog toga je, ocenjuju, neophodno da se zakonom odredi procenat koji će u budžetu biti opredeljen za lokalne medije.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

17.08.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 14:33

Ravnopravnost svih oblika svojine

U Ustavu Republike Srbije propisano je, izmedju ostalog:

"Ravnopravnost svih oblika svojine

Član 86.

Jemče se privatna, zadružna i javna svojina. Javna svojina je državna svojina, svojina autonomne pokrajine i svojina jedinice lokalne samouprave. Svi oblici svojine imaju jednaku pravnu zaštitu.

Postojeća društvena svojina pretvara se u privatnu svojinu pod uslovima, na način i u rokovima predviđenim zakonom.

Sredstva iz javne svojine otuđuju se na način i pod uslovima utvrđenim zakonom."

Ako su u Srbiji svi oblici svojine ravnopravni, ko i zasto insistira da se javna svojina nad medijskim organizacije pretvori u privatnu svojinu?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi