Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pljačkašima niko ništa ne može!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2013.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Pljačkašima niko ništa ne može!

Ne može im niko ništa, jači su od države! Iako postoje mnogobrojne indicije o nenamenskom trošenju para iz budžeta, kao i sumnje da je bilo zloupotreba u radu Republičke radio-difuzne agencije (Ratel), čelnicima ove nezavisne institucije ne može niko ništa.

Sagovornici Naših novina tvrde da su oni zaštićeni zakonskom regulativom kao beli medvedi jer im je zakon dao privilegiju nezavisnog regulatornog tela i svako pokretanje pitanja odgovornosti oni tumače kao politički pritisak.

Pretnje otkazima

Da je to tako potvrđuje i to što se godinama imena Milana Jankovića (direktor) i Jovana Radunovića (predsednik UO) provlače kroz medije za raznorazne afere, a oni i dalje ostaju u svojim foteljama. Sagovornici Naših novina tvrde da ukoliko i nakon izgubljenog spora sa SOS kanalom i štete od 650 miliona dinara, kao i štetnih ugovora koje su sklapali, od kojih onaj sa nekoliko puta naduvanom kirijom za zakup zgrade najviše bode oči, ne bude pokrenuto pitanje njihove odgovornosti, onda će država morati da prizna da je Ratel jači od nje.

Izvor Naših novina iz Ratela tvrdi da su radnici ove kuće poslednjih dana pod opsadom, odnosno da se preispituje ko je dao papire Našim novinama.

- Radnicima koji rade u računovodstvu preti se otkazom zbog fakture o plaćanju mesečnog zakupa „Faringu“ od 57.590 evra. Iako se tvrdi da je ovaj ugovor sklopljen na tenderu, on je tako podešen da je samo „Faring“ mogao da ispuni uslove koji su traženi. Ono što zabrinjava je to što ovo nije jedini štetan ugovor. Tek kada bi počelo češljanje poslova sa Elektrotehničkim fakultetom, gde radi predsednik UO Radunović, svašta bi se našlo. Njihov šešir za sve je Jasna Matić, koja je uključena u mnoge dilove u Ratelu, pa mi je nejasno zašto ne reaguje država, ali i Agencija za borbu protiv korupcije - kaže naš sagovornik.

Iz Agencije odgovaraju da moraju da dobiju predstavku da bi reagovali.

- Ukoliko bilo ko prijavi da postoji sumnja na korupciju, Agencija će u skladu sa njenim nadležnostima reagovati, sve drugo bilo bi suprotno zakonu - kaže za Naše Aleksandra Kostić, PR Agencije za privatizaciju.

Pravnici, međutim, tvrde da oni mogu po službenoj dužnosti da intervenišu.

- Ukoliko se na osnovu medijskih nastupa ili nekih drugih javnih dokumenata utvrdi da postoji sumnja da u nekoj instituciji ima korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije, ali i državni organi mogu da reaguju po službenoj dužnosti. Pre Agencije za borbu protiv korupcije mora da reaguje i revizor jer postoje i sumnje da se radi o zloupotrebi budžetskih sredstava. Kontrolnu funkciju ovde mora da ima i Skupština Srbije i Vlada - kaže advokat Sava Anđelković.

U Vladi zvanično nisu želeli da komentarišu da li će pokrenuti postupak preispitivanja odgovornosti čelnika Ratela.

- Tamo se nešto dešava, to je nedavno rekao i Aleksandar Vučić, ali čim se pokrene priča o odgovornosti, odmah dignu prašinu da su oni nezavisno regulatorno telo i da se na njih vrši pritisak. Prete da će prijaviti Evropskoj asocijaciji i mi se povlačimo. Zakonsko zamešateljstvo nama veže ruke za njihovu smenu, pa su oni zaštićeni kao beli medvedi. Da bi se pomerili sa tog mesta, mora da se promeni zakon. Njih više mogu da kontrolišu poslanici nego ministri jer ih oni biraju - kaže naš izvor u Vladi Srbije.

Samovolja i bahatost

Poslanici tvrde da su i oni svesni samovolje i bahatosti čelnika Ratela.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković kaže da se u to uverio na sopstvenom primeru.

- Moje poslaničko pitanje o eventualnim zloupotrebama i kontroli rada rukovodstva Ratela završilo je u košu Ministarstva finansija jer se ne zna ko je za njih nadležan. Ali ja neću odustati i čim počne zasedanje, ponovo ću pokrenuti to pitanje, ali i pitanje izmene zakona, koji ovim ljudima daje moć veću od predsednika države - kaže Čolaković za Naše.

 

Grujić: Sve po zakonu

 

Vlasnik „Faringa“ Branislav Grujić, međutim, tvrdi da je njegova firma sve uradila u skladu sa zakonom.

- Ovim poslom se bavim u celom svetu i to je moj posao. Ne sklapam ja ugovore već ljudi koji su za to zaduženi, a prema mojim saznanjima, ovaj posao je sklopljen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Zgrada, koja je data u zakup Ratelu, nije naša već je uzeta na lizing. Tvrdnje da je zakup skup i da se isplatom nama moglo kupiti nekoliko desetina stanova su netačne.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi