Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  EDB vraća novac koji je prebačen na RTS
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 09. 2013.

Autor: Bojana Anđelić Izvor: Blic

EDB vraća novac koji je prebačen na RTS

Potrošači koji su preplatili račun za struju a višak novca im je automatski prebačen na račun RTS-a za pretplatu, mogu da povrate svoj novac.

 

Potvrdu ove informacije “Blic” je dobio na šalteru Elektrodistribucije Beograd (EDB) gde nam je rečno da građani mogu da vrate novac koji je otišao na pretplatu na račun za struju ako to žele.

- Potrebno je samo da pozovu centralu EDB-a i traže službu obrađivača i njima upute zahtev. Sve može da se završi telefonski - objasnila nam je operatorka u info centru EDB-a.

Do ove informacije “Blic” je došao jednostavno, jednim telefonskim pozivom. Ovaj podatak u EPS-u međutim nisu imali. U pres službi ovog preduzeća na pitanje da li će novac biti vraćen građanima rečeno nam je da još čekaju predlog rešenja koje treba da im dostavi Beogradska elektrodistribucija.

Ono što se iz celog ovog slučaja neminovno nameće kao zaključak jeste da se odgovorni u okviru samo jednog preduzeća igraju "gluvih telefona", da ne komuniciraju međusobno, a sve na štetu građana, odnosno potrošača.

Samo pre tri dana iz EDB i EPS Snabdevanja poručeno je da ne postoji mehanizam da se višak novca koji je otišao na račun za pretplatu vrati građanima. Sada se ispostavilo da je to ipak izvodljivo, a prema nezvaničnim informacijama koje je “Blic” dobio u EDB, bilo je moguće i prethodnih nekoliko godina. Kako nam je rečeno bilo je dovoljno da potrošač samo uputi zahtev i to bi bilo učinjeno.

Formalno pravno, sistem po kome je EDB prebacio novac RTS je zakonit, jer pretplata zvanično nije ukinuta. Da paradoks bude veći, javni servis je već dobio finansijsku injekciju iz budžeta što je trebalo da prethodi ukidanju pretplate, ali se to još nije desilo. Kako “Blic” saznaje na račun RTS u avgustu mesecu na to ime slilo se preko 50 miliona dinara, dok je u septembru do jučerašnjeg dana uplaćeno 32 miliona dinara.

Zabranjene informacije

Prema saznanjima “Blica” tokom jučerašnjeg dana svim distribucionim centrima u Srbiji, EPS Snabdevanju i povezanim zavisnim preduzećima stiglo je iz pres službe EPS obaveštenje kojim im se zabranjuje da daju bilo kakve informacije medijima ako pre toga nisu dobili odobrenje menadžerke za poslove odnosa sa javnošću Jelene Vasić, čiji potpis i stoji u dopisu. Zato juče nije bilo moguće dobiti zvaničnu izjavu iz EDB i EPS Snabdevanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi