Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji nacionalnih manjina su pristrasni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 11. 2013.

Izvor: RTV

Mediji nacionalnih manjina su pristrasni

Mediji nacionalnih manjina izrazito su pristrasni kada govore o sopstvenoj zajednici, rezultat je istraživačkog projekta "Manjine i mediji na zapadnom Balkanu", koji je imao zadatak da detektuje i opiše osnovne probleme u funkcionisanju tih medija.

Knjiga "Sloboda, pristup, marginalizacija", nastala kao rezultat istraživanja, svedoči o tome da su multikulturalizam i interkulturalna saradnja zanemareni u medijskom izveštavanju, što može da utiče i na stvarni odnos među nacionalnim zajednicama.

"Vi prosto ignorišete činjenicu da živite zajedno sa drugim zajednicama, što stvara naravno problem i u običnoj komunikaciji tih zajednica u Vojvodini i Srbiji. Vi ne možete govoriti o koheziji u društvu ako govorite isključivo o svojoj zajednici", izjavio je za RTV novinar Norbert Šinkovič, jedan od članova istraživačkog tima koji je sačionio analizu.

Analiza je pokazala i da se novinari pretežno bave temama iz oblasti kulture, čime se stvara utisak da se manjinski život svodi na tradiciju, ples i muziku, dok su ljudska i manjinska prava, obrazovanje i upotreba jezika vrlo malo zastupljeni.

"Ukupno posmatrano, Radio-televizija Vojvodine je zadržala dobar standard i možemo reći da, kada je javni servis Vojvodine u pitanju, on najpre predstavlja model dobre prakse i šire od Balkana, a ne samo na Balkanu", rekla je za RTV profesorka Dubravka Valić Nedeljković, koja je takođe bila deo istraživačkog tima.

Istraživači preporučuju da se definišu obaveze nacionalnih saveta i tako obezbedi nezavisnost medija od političkih centara moći, da se podmlade i profesionalizuju redakcije i da se aktivnije koriste fondovi koji stoje na raspolaganju, kako bi se ostvario javni ineters svih nacionalnih zajednica.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi