Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rade Marković dosijeima izbegava odgovore o ubistvu Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Autor: M. Galović Izvor: Politika

Rade Marković dosijeima izbegava odgovore o ubistvu Ćuruvije

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) dobila je iz Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal zahtev za prikupljanje podataka o tajnim dosijeima nekadašnjeg Resora državne bezbednosti MUP-a Srbije, čiju je mogućnost objavljivanja u inostranstvu najavio bivši načelnik RDB Radomir Marković. – Dobili smo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i u najkraćem roku ćemo postupiti po njemu – rečeno je „Politici” u BIA.

 

Marković je u zatvoru u Zabeli, gde izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva četiri istaknuta člana SPO i pokušaja ubistva Vuka Draškovića, članu Komisije za istraživanje ubistava novinara rekao da bi objavljivanje tih podataka moglo imati nesagledive posledice po njega, ali i po državu. Razgovor sa članom komisije tražio je nakon što je odbio da odgovara na pitanja članova radne grupe koji istražuju ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a koji su došli do novih podataka koji ga dovode u vezu sa tim zločinom.

Marković je, kako je kasnije saopštila komisija, rekao da su njegova supruga Ivančica Marković i on revoltirani svime šta se dešava oko njega, jer „oni” nemaju nameru da mu se „skinu sa grbače”, a da mu je ona u telefonskom razgovoru rekla da će „petnaest tajnih dosijea koje poseduje objaviti u svim evropskim novinama”. Iako je komisija objavila zvanični izveštaj svog člana koji je razgovarao sa bivšim šefom tajne službe, bračni par Marković demantovao je da je između njih vođen takav razgovor koji je komisija okarakterisala kao „ozbiljnu pretnju”.

Marković po zakonu ne može postati svedok saradnik, što ne znači da svojim saznanjima ne može da pomogne u rasvetljavanju zločina. Nejasno je koliko bi time uspeo da olakša svoj položaj. Koliko je poznato, od njega je Komisija za istraživanje ubistava novinara tražila da objasni svoju ulogu u ubistvu koje je izvršeno tokom NATO bombardovanja, 11. aprila 1999. godine, kada su do pred samu likvidaciju žrtvu pratili agenti RDB-a.

Sa Markovićem su mnogi razgovarali i pregovarali, još otkako je uhapšen 2001. godine.

Probali su to prvi načelnik RDB-a Goran Petrović, iskusni operativac te službe Zoran Stijović, ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović, a nedavno i Oliver Antić, kao šef Komisije za pomilovanja u Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije. Pretpostavlja se da je kod njega bio i Miodrag Rakić koji je u vreme vlasti DS-a bio koordinator službi bezbednosti i koji je po odlasku sa funkcije izjavio da slučaj „Ćuruvija” može da se reši „vrlo brzo”.

On je objasnio da su krajem 2011. dobijeni podaci koji objašnjavaju sve okolnosti koje su u vezi sa tim ubistvom, da su prikupljeni dokazi, a potom i obezbeđeni ključni svedoci koji su bili voljni da svedoče, ali uz garancije vlade za bezbednost njih i njihovih porodica. Nije naveo da li se to odnosilo i na Markovića, ali je objasnio da nesuđeni svedoci zbog predstojećih izbora nisu prihvatili garancije tadašnje vlade.

– Mislim da su se sada stekli uslovi da se nastavi tamo gde smo mi stali, da se ubistvo Slavka Ćuruvije razreši, i da se to može učiniti vrlo brzo – izjavio je Rakić po dolasku na vlast SNS-a.

Njega je na mestu koordinatora službi bezbednosti zamenio Aleksandar Vučić, koji je u ime vlade podržao osnivanje Komisije za istraživanje ubistava novinara. Istraga je ponovo dobila na zamahu, pronađeni su novi elementi zbog kojih je u Zabeli i obavljen razgovor sa Markovićem koji je tada još jednom rekao da o ubistvu Ćuruvije ne zna ništa, ali je u iščekivanju odgovora na podneti zahtev za pomilovanje – pomenuo famozne dosijee.

BIA radi

Bezbednosno-informativna agencije dobila je zahtev specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da mu dostavi informacije o dosijeima koji su navodno kod bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, i biće odgovoreno u najkraćem mogućem roku, rečeno je u toj agenciji.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi