Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kako su Pajtićeve demokrate opljačkale novinare „Dnevnika“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Autor: Miroljub Mijušković Izvor: Dnevnik

Kako su Pajtićeve demokrate opljačkale novinare „Dnevnika“

Maske su pale! Demokrate Bojana Pajtića (Pokrajinski odbor Demokratske stranke za Vojvodinu), pokazale su svoje pravo lice, kakvo već mesecima iscrtavaju korupcionaške afere poput slučajeva „Dulić”, „Dragin”, „Razvojna banka Vojvodine”, „Borislav Novaković”...

 

Jedna sudska tužba, ovoga puta našeg preduzeća „Dnevnik Vojvodina pres“, razobličila je bahati sistem, kojim su još uvek aktuelni pokrajinski vlastodršci finansirali svoje predizborne kampanje, varali državna kontrolna tela i naprasno zaboravljali milionske dugove.

Ovo poslednje medicinskom terminologijom se naziva amnezija, a za ono prethodno u narodnom jeziku ima mnogo živopisnijih reči, ali se može pristojno opisati i kao „poštenje u rikverc“.

Pitamo se s razlogom, beše li ta često (zlo)upotrebljavana reč „poštenje“, nažalost, jedan od izbledelih predizbornih slogana Demokratske stranke?

Tužbu Privrednom sudu u Novom Sadu podnelo je 6. oktobra ove godine naše preduzeće „Dnevnik Vojvodina pres“, koje zastupa generalni direktor Dušan Vlaović, protiv Pokrajinskog odbora Demokratske stranke, koji zastupa predsednik Miroslav Vasin (član kabineta Bojana Pajtića zadužen za privredu).

Predmet tužbe „Dnevnik Vojvo­dina presa” protiv Pokrajinskog odbora Demokratske stranke bio je  dug od čak 5.240.509 dinara, bez zatezne kamate, koliko su vojvođanske demokrate bile obavezne da plate našem preduzeću za štampanje njihovog promotivnog materijala „Izbor za bolju Vojvodinu“ u martu prošle godine. Ali nisu platili!

Naši čitaoci se verovatno sećaju tog problema, koji je sled imao u odbijanju Pajtićeve administracije da sprovede odluku nadređene joj Skupštine Vojvodine i preduzeću „Dnevnik Vojvodina pres“ prebaci precizno budžetski opredeljane pare, čime smo ove godine oštećeni za ogromnih 60 miliona dinara. Tada smo predočili da je PO DS-a od nas naručio štampanje propagandnog materijala (novina formata „Dnevnika“) u tiražu od gotovo milion primeraka, kakvim se u svetu može malo ko pohvaliti, možda jedino kineski „Ženmin žibao“!

Međutim, čitaocima smo ostali dužni za mnoge zanimljive podatke, pa da to ispravimo...

Po narudžbini PO DS-a, naše preduzeće je štampalo ukupno 990.200 kolornih primeraka novina s likom Bojana Pajtića na naslovnoj strani, od čega 470.000 ćirilicom i 411.200 latinicom na srpskom  jeziku, 84.800 na mađarskom, 14.500 na slovačkom, 7.000 na  rumunskom i 2.700 na rusinskom jeziku. Novine na srpskom su štampane na 16 stranica, a na jezicima manjina na osam!? Nije nam bilo najjasnije zašto je multijezičkim porukama dato upola manje prostora, ali smo pošteno odradili posao.

U ime PO DS-a štampanje su dogovarali predsednik Izvršnog odbora (sada pokrajinski poslanik) Strahinja Simović i sekretar Odbora Slavko Gajcki, koji su više puta dolazili u naše preduzeće. Kompletnu grafičku pripremu promomaterijala obavio je Boris Labudović, alfa i omega predizbornih kampanja Pajtićevih demokrata, a korekciju tiraža izvršio je Vladimir Vuković, takođe iz DS-a, pošto je (omaškom ili namerom) bilo naručeno gotovo duplo više latiničnih primeraka na srpskom jeziku nego ćiriličnih.

Propagandne novine vojvođanskog odbora DS-a je štampala štamparija „Forum“, koja posluje u sastavu preduzeća „Mađar so“, a koje se i dalje uredno dotira iz pokrajinskog budžeta. Tadašnji direktor štamparije je bio Zoltan Berta (i sada je na toj funkciji), a direktor cele firme Đeze Bordoš, koji je u međuvremenu penzionisan. Preduzeće „Dnevnik Vojvodina pres“ platilo je štampariji sav ugovoreni posao, uključujući i porez na dodatu vrednost.

Od ukupnog broja primeraka, PO DS-a platio je za 190.000 iznos od 1.244.310 dinara, a za 800.200 je ostao dužan 5.240.509 dinara! Tadašnji predsednik PO Dušan Elezović se našem direktoru Dušanu Vlaoviću pravdao da stranka nema dovoljno novca i obećavao da će račun izmiriti prijatelji i sponzori stranke, navodeći konkretno Novosadski sajam, na čijem čelu je tada bio stranački funkcioner Goran Vasić.

Naše preduzeće više puta je slalo opomene i opomene pred tužbu, nadajući se da će u duhu izbledelog slogana „pošteno“ i dobre poslovne politike PO DS-a izmiriti dug. Vojvođanske demokrate nisu odgovarale, ali nisu ni vratile uredno poslatu fakturu. A da su je dobile svedoči dolazak njihovog predstavnika u „Dnevnik Vojvodina pres“ u junu ove godine da razgovara o mogućnosti da se dugovanje od 5,2 miliona dinara isplati u nekoliko rata. O tome, naravno, postoji valjano sačinjena službena beleška u našem preduzeću.

Pokazalo se, međutim, da je i to bio samo još jedan iz arsenala trikova pokrajinskih demokrata. Konačno, bili smo primorani da svoj teško stečeni novac zatražimo sudskim putem. Na osnovu priložene dokumentacije, Privredni sud u Novom Sadu doneo je 11. oktobra ove godine rešenje o izvršenju, kojim se dužniku nalaže da u roku od osam dana namiri potraživanje zajedno sa 129.506 dinara troškova, a Pajtićeve demokrate odgovorile su prigovorom.

Taj prigovor, nažalost, primer je dubokog moralnog posrnuća stranke koja je na vlasti u AP Vojvodini. U njemu, bez imalo skrupula, PO DS-a tvrdi da „izvršni poverilac (Dnevnik Vojvodina pres, p. a.) nikada nije isporučio bilo kakav materijal, pa ni ‘promomaterijal‘ koji je naveden u fakturi“!

Treba li se jediti? Naravno, i zbog sebe i zbog drugih. Zbog svih onih građana i građanki Vojvodine, a cenimo da je promomaterijala bilo za svakog punoletnog stanovnika severne srpske pokrajine, do kojih su došle novine s Pajtićevim likom na naslovnici. Zato što posle takve bezočnosti u prigovoru imamo pravo da sumnjamo u svaku reč odštampanu tom prilikom o trošku našeg preduzeća. 

I zato pozivamo nadležne državne organe, policiju i Tužilaštvo, da pokrenu odgovarajući postupak i provere ko govori istinu. Da javnost sazna ko je iz „Forumove“ štamparije isporučio, ko je zaprimio, a ko delio taj propagandni materijal. Naši novinari sigurno nisu. Za početak, trag ide iz štamparije do skladišta u Luci „Novi Sad“...

A ako je tačno da vojvođanske demokrate s tim nemaju nikakve veze, onda bi bio red da nam direktor štamparije Berta vrati taj milion, navodno, nikada demokratama isporučenih primeraka pa da štetu „vadimo“ kroz stari papir, ili poturanjem novina „pod piliće“. Šalu, ipak, na stranu...

Pozivamo i Agenciju za borbu protiv korupcije da utvrdi koliko je DS, posebno odbor za Vojvodinu, prijavio a koliko zaista potrošio novca za propagandu u protekloj kampanji.

Pozivamo i Bojana Pajtića da, gledajući u lice svih građana i građanki Vojvodine, pred TV kamerama, ponovi da nikada Demokratska stranka nije dobila ni podelila promomaterijal s njegovim likom, čije su štampanje platili novinari „Dnevnika“. Ako to zaista učini, spremni smo da povučemo sudsku tužbu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi