Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vrh države protiv pomilovanja bivšeg šefa DB-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Autor: R. H. Izvor: Politika

Vrh države protiv pomilovanja bivšeg šefa DB-a

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa Resora državne bezbednosti Radeta Markovića odlučiti ako taj zahtev, kada prođe sve procedure, dođe do njega. Predsednik Srbije je istakao da on samostalno donosi odluku da li će neki osuđenik biti pomilovan ili ne, i da na to ne smeju da utiču ni vlada ni javnost, niti bilo ko drugi.

Nikolić je rekao da takav zahtev mora da ispuni mnogo uslova, to jest da se o njemu izjasni zatvor u kome Marković služi kaznu, sud koji ga je osudio, Ministarstvo pravde, pa Komisija za pomilovanje.

 

„Ne razumem zagrejanu atmosferu oko neke odluke koju bih ja trebalo da donesem ili možda nikada ne donesem jer za to ne postoje rokovi”, rekao je Nikolić. On je rekao da je čitava priča u medijima o Markovićevom pomilovanju praktično pritisak na njega kao predsednika Srbije.

„Ne pritiskajte predsednika Republike, nikada nisam doneo pogrešnu odluku, pa neću ni sada”, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da Komisija za pomilovanje obavlja razgovore ili s braniocima ili sa članovima porodice osuđenika, kao i sa samim osuđenicima koji su podneli zahtev za pomilovanje.

„Ja se u to ne mešam, niti je Oliver Antić imao razgovor o tome da ja nešto nudim kako bi se došlo do blaže kazne ili do pomilovanja Markovića”, rekao je Nikolić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da niko u vlasti ne razmišlja o bilo kakvoj reviziji, niti o pomilovanju osuđenih za najteža krivična dela, pa ni o pomilovanju bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića.

„Naprotiv, bili bi srećni kada bi bili otkriveni počinioci još nekih krivičnih dela. Vlada nije raspravljala o tom pitanju, a mišljenje će dati Ministarstvo pravde, i to je i stav vlade”, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije.

On je istakao da je potrebno poštovati Ustav po kojem o pomilovanju odlučuje predsednik Srbije. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se slaže sa negativnom ocenom Ministarstva pravde povodom zahteva za pomilovanje bivšeg šefa Državne bezbednosti Radeta Markovića.

„Uveren sam da će predsednik Republike baš na takav način postupiti. Što se tiče Vlade Srbije, videli ste stav Ministarstva pravde, to je jedno od ministarstava vlade i ja nemam tome šta da dodam.”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi