Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kad Vučić pregleda konta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Autor: Miroljub Dugalić Izvor: Politika

Kad Vučić pregleda konta

Autoritet prvog potpredsednika Vlade Srbije često se lažno koristi u jeftinim političkim prepucavanjima a ponekad i zarad zastrašivanja novinara.

 

Na regionalnoj TV Kraljevo, iz „pera” glavne urednice Violete Konjokrad, nedavno je ekskluzivno objavljen izveštaj gradskog budžetskog inspektora o poslovanju ovdašnje direkcije za urbanizam. Najpre izveštaj, zatim odgovor predstavnika direkcije pa, u istoj informativnoj emisiji, „nalazi” inspektora, zatim anketa, dabome, narod se pita. Bruji kraljevačka čaršija, kreću nagađanja hoće li se naprednjaci odreći svog direktora direkcije i funkcionera u ovdašnjem ogranku SNS-a Nenada Nerića.

Mogu to brzo i lako, ako je zgrešio kako se u izveštaju navodi. Jer, direkcija je pod njihovom kapom, a SNS je stožerna stranka u ovdašnjoj vladajućoj koaliciji. Čemu onda tolika buka, čemu zabava za narod? Kome je to od koristi, pitamo se.

U traganju za tim odgovorom i „zakasneloj” potrazi za pomenutom novinarskom ekskluzivom tražimo bar uvid u inspektorski izveštaj. U direkciji nas uveravaju da taj dokument nemaju.

Tu, uzgred, doznajemo da protiv autora izveštaja, budžetskog inspektora Dragana Bodića spremaju tužbu, jer, tvrde, ni inspektor ne može protivno zakonu koji nalaže: zapisnik o kontroli a ne izveštaj, zatim dostavljanje zapisnika kontrolisanom subjektu, pa primedbe, pa rešenje i tek onda u javnost, pa na sud i u zatvor, ako ima zloupotreba i krivaca. Izveštaj, ipak, dalje tražimo i u gradskoj upravi, ali ga tamo takođe nema.

Gradonačelnik Dragan Jovanović, pred sam odlazak na kraći odmor, upućuje nas natrag, na adresu inspektora Dragana Bodića. Inspektor Bodić, uz žaljenje i pohvale upućene na naš profesionalni rad, o samom izveštaju neće ni reč. Ne može, tvrdi, propis je propis, red je red, iznad njega je gradonačelnik Jovanović, koji je kontrolu i naredio. Pa otkud onda kolegama izveštaj, ko selektivno pruža informacije od opšteg značaja kad to i propisi zabranjuju? Zašto smo mi uskraćeni? Sve su to bila pitanja upućena inspektoru u grčevitom traganju za podacima.

– Oni su to dobili direktno iz Vučićevog kabineta. Ja sam kraći izveštaj pisao za gradonačelnika, a znam da su ga zatim oni tamo uputili. Inače, i sam sam protiv toga da ova kontrola služi političarenju već osnovnoj svrsi, zaštiti interesa poreskih obveznika i ispravka u radu javnih preduzeća i ustanova – objasnio nam je Bodić, ne izustivši nijednu o samim nalazima.

Ali, samo po sebi, nametnulo nam se pitanje: da li baš Aleksandar Vučić u pauzi između Brisela i Abu Dabija, između izbora na KiM i vladinih ekonomskih mera ima vremena i energije da pregleda knjigovodstvena konta i o tome izveštava lokalnu televiziju. Biće, zaključujemo, da je inspektor imao nameru da nas ućutka i zastraši.

No, nismo zastali, pogotovo što u to nismo hteli da poverujemo. Nismo hteli da verujemo ni u sve učestalije tvrdnje o presudnom uticaju na uređivačku politiku pomenute televizije jednog drugog političara, Predraga Mikića, savetnika predsednika Srbije. Neozbiljno su nam delovale i tvrdnje da je čitava ujdurmu baš on pokrenuo zbog, navodne, osvete za neku, raniju neposlušnost rukovodstva direkciji i zato dokazivanje lične moći oličenoj u staroj izreci da „samo pognutu glavu sablja ne seče”.

Ignorisali smo i pismo u elektronskoj formi koje u inboksu ima sve više Kraljevčana, a u kome se navodi koliko ovaj političar, koji je do imenovanja na visoku funkciju živeo u Kraljevu, ima ljubavnica, koliko je nezaposlenih usrećio, tj. kako upravo on Kraljevom iz senke i potaje vlada.

Ali, pri povratku kod inspektora u nameri da mu u brk skrešemo to što nas je smatrao naivnim i plašljivim, od njega dobijamo novo uveravanje i broj telefona, navodno kabineta Vučića. Dobro, da i mi probamo i potražimo izveštaj: „Dobar dan, ja sam...”

– Dobar dan, saradnica u kabinetu savetnika Peđe Mikića, treba li vam savetnik?– Ne, ne. Mislio sam da je to drugi kabinet. Hvala, izvinite dobio sam pogrešan broj ili nisam možda dobro zapisao – lažemo, doznajući istinu.


 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi