Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Oliver Antić kod Radeta Markovića na svoju ruku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Autor: S. Čongradin Izvor: Danas

Oliver Antić kod Radeta Markovića na svoju ruku

Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić otišao je na svoju ruku u posetu bivšem šefu Državne bezbednosti Radomiru Markoviću, saznaje Danas. On kao predsednik Komisije za pomilovanje nije bio u obavezi da traži ni dozvolu predsednika Srbije, ali ni članova pomenute Komisije da razgovara sa osuđenikom koji je Komisiji podneo molbu za pomilovanje.

 

Kako za Danas objašnjavaju u kabinetu predsednika Srbije u odgovoru na pitanje na osnovu čijeg naloga je Oliver Antić išao u zatvor da razgovara sa Radomirom Markovićem, osuđenim na 40 godina za politička ubistva, „članovi Komisije za pomilovanja prikupljaju informacije o licima koje podnose zahtev na različite zakonom predviđene načine“.

„Pribavljaju mišljenje institucija. Razgovaraju sa zastupnicima, po potrebi i sa tim licima. Za te radnje njima nije potreban ničiji nalog“, navode u kabinetu predsednika Srbije. Oni naglašavaju da „na osnovu prikupljenih informacija, činjenica i stručne ocene svih članova, Komisija daje svoje mišljenje o slučaju“.

„Taj proces još nije okončan. Predsednik sa tim može da se saglasi ili ne. Može da ne odgovori“, ističu u kabinetu predsednika Nikolića.

Oliver Antić nije želeo za Danas da govori o poseti Markoviću, objašnjavajući da „nije u prilici da razgovara“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da do njega nikada nije došao zahtev za pomilovanje bivšeg šefa DB Radomira Markovića, a čitavu priču u medijima o toj temi okarakterisao je kao pritisak na njega, kao predsednika.

- Ne pritiskajte predsednika Republike, nikad nisam doneo pogrešnu odluku, pa neću ni sada, poručio je Nikolić. On je rekao da zahtev za pomilovanje treba da ispuni mnogo uslova - da se o njemu izjasne zatvorska jedinica u kojoj se zatvorenik nalazi i sud koji mu sudi, Ministarstvo pravde i Komisija za pomilovanje.

Nikolić je dodao da ne razume zašto se stvara, kako je rekao, ovako zagrejana atmosfera oko neke odluke „koju bih ja trebalo da donesem ili je nikada ne donesem“, i napomenuo da za to ne postoje određeni rokovi. Nikolić je objasnio da predsednik apsolutno samostalno odlučuje o tome da li će neko biti pomilovan ili neće i istakao da na to ne smeju da utiču ni Vlada Srbije, niti javnost. „Predsednik mora da donese odluku sam, a to znači da će je doneti, ukoliko taj zahtev, kada prođe svu proceduru, dođe kod mene“, objasnio je Nikolić.

Na pitanje da li ima saznanja o sastanku njegovog savetnika Olivera Antića i Radomira Markovića, Nikolić je rekao da Komisija za pomilovanje, čiji je Antić predsednik, obavlja razgovore ili sa braniocima podnosilaca zahteva ili sa njima direktno, te da se on „u to ne meša“. „Oliver nije imao razgovore u smislu da ja nešto nudim, kako bi se došlo do blaže kazne ili pomilovanja. Ja nikada nikome ništa ne nudim, niti je to moj posao. Postoje organi koji po zakonu imaju pravo da se dogovaraju o visini kazne, a predsednik Republike je poslednja instanca“, objasnio je Nikolić.

Međutim, advokat Slobodan Beljanski za Danas ocenjuje da odlazak predsednika Komisije za pomilovanje Olivera Antića u posetu osuđenom Radomiru Markoviću izaziva podozrenje i otvara sumnju u objektivnost buduće odluke.

- U Zakonu o pomilovanju je opisana procedura koja mora da se ispoštuje u ovakvim slučajevima, poput činjenica kome se podnosi molba, na koji način prvostepeni sud daje mišljenje, odnosno da se to mišljene šalje Ministarstvu pravde, koje radi različite provere. Potom Ministarstvo to dostavlja predsedniku Republike. Predsedniku je pri ruci Komisija za pomilovanja, koja treba da da predlog. Dakle, nigde u Zakonu ne piše da članovi te Komisije smeju ili ne smeju da idu u posete i na razgovore sa osuđenicima. Međutim, nije preporučljivo da se ulazi u lične kontakte sa osuđenicima koji traže pomilovanje, jer to odmah izaziva podozrenje i može da stvori sumnju u objektivnost“, objašnjava Slobodan Beljanski.

Dačić: Niko ne razmišlja o pomilovanju Markovića

Beograd - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da niko u vlasti ne razmišlja o bilo kakvoj reviziji, niti o pomilovanju osuđenih za najteža krivična dela, pa ni o pomilovanju bivšeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića. „Naprotiv, bili bi srećni kada bi bili otkriveni počinioci još nekih krivičnih dela. Vlada nije raspravljala o tom pitanju, a mišljenje će dati Ministarstvo pravde, a to je i stav vlade“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije. On je istakao da je potrebno poštovati Ustav po kojem o pomilovanju odlučuje predsednik Srbije. „Ne želim da dajem izjave koje bi narušile legitimitet predsednika Srbije. O tome se nepotrebno digla galama u javnosti, jer niko nije ni najavio da će Marković biti pomilovan“, rekao je Dačić i ocenio da su navodi o njegovom pomilovanju „politička priča“.

„Oni pokušavaju da sadašnji režim, kako oni nazivaju vlast, označe kao one koji opravdavaju ubistva koja su se dogodila pre 2000. godine. Isti je cilj optužbi za diktaturu“, rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, poslednjih deset godina se govori o diskovima sa dosijeima, ali, kako je dodao, „nikako da ih nađu“. D. D.

Vučić: To je Nikolićeva nadležnost

Niš - Uveren sam da će predsednik Srbije o zahtevu za pomilovanje Radeta Markovića odlučiti u skladu sa Ustavom i zakonom. O tom zahtevu već postoji mišljenje Vlade, odnosno Ministarstva pravde, kao i suda, i ja nemam tome šta da dodam - rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, povodom zahteva da bude pomilovan Radomir Marković.

BIA će odgovoriti specijalnom tužiocu

Beograd - Bezbednosno-informativna agencija dobila je zahtev specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića da proveri navode nekadašnjeg šefa DB-a Radomira Markovića o posedovanju tajnih dosijea i na njega će odgovoriti, rečeno je medijima u BIA. U BIA su rekli da, iako nije propisan zakonski rok za postupanje po zahtevu specijalnog tužioca, na njega će biti odgovoreno. BIA je zahtev primila u sredu poslepodne, a javnost je o zahtevu obavestio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. On je izjavio da je izdao i nalog da se, u slučaju pronalaženja spornih 15 tajnih dosijea, oni oduzmu od lica koje ih poseduje. D. D.

Olgica Batić traži otvaranje dosijea DB-a

Beograd - Poslanica Demohrišćanske stranke Srbije (DHS S) Olgica Batić izjavila je juče da bi otvaranje dosijea službi državne bezbednosti iz 90-ih pokazalo sva zla koja je činio tadašnji režim i njegova kompromitujuća dela. „Upravo su opozicioni lideri uključujući Vladana Batića, Zorana Đinđića i Vuka Draškovića tražili otvaranje tih dosijea, jer su ih pročitali i znali šta u njima piše“, rekla je ona povodom navoda da se 15 tajnih dosijea nalazi kod bivšeg šefa DB-a Radeta Markovića, osuđenog na 40 godina zatvora. D. D.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi