Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Razvijati medije na jezicima manjina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 11. 2013.

Izvor: Fonet

Razvijati medije na jezicima manjina

Medijska sfera u Srbiji prolazi kroz ekonomsku, etičku i profesionalnu krizu, a tu sudbinu dele i mediji na jezicima nacionalnih manjina, poručeno je danas sa otvaranja Druge regionalne konferencije o medijima na jezicima manjina, koja se održava u Novom Sadu.

Medijima na jezicima manjina trebalo bi omogućiti da se u javnom interesu razvijaju, oslodobođeni od političkihuticaja i da, uz uredničku i finansijsku nezavisnost, prate globalne trendove, rečeno je na skupu.

Novinarstvo i celokupna medijska sfera prolazi danas kroz veliku krizu i zbog toga nastojimo da kroz zakonsku regulativu poboljšamo okvir za njihovo delovanje, rekla je novinarima na konferenciji Državna sekretarka Ministarstva kulture Gordana Predić.

U tome, kako je napomenula, država se trudi da reguliše okvir i za nesmetano funkcionisanje medija manjinskih nacionalnih zajednica.

Predić je navela da je upravo završena javna rasprava o medijskim zakonima i da sad sledi razmatranje primedbi koje su kroz nju upućene na račun nacrta zakona i da će kroz dve do tri nedelje biti jasna slika koje su primedbe usvojene.

U tom periodu će, pošto se usvoje primedbe na Zakon o elektronskim medijima, nacrt biti upućen na mišljenjeMinistarstvu i potom će, kako je navela Predić, Zakon biti poslat u Brisel, a to isto važi i za Zakon o javnom informisanju, koji će uskoro još jednom biti poslat u Brisel, pre nego što dođe pred Vladu Srbije.

Predić je na otvaranju konferencije izrazila uverenje da će, uz odgovarajuću regulatornu zaštitu i manjinska javnaglasila moći da se usavršavaju i prate savremena dostignuća i dodala da će Ministarstvo kulture projektnim finansiranjem nastaviti da ih podržava na tom putu.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić je poručio da se Vojvodini "duguje Zakon, koji će uvažiti sve njene specifičnosti", kao i da bi nacionalne zajednice trebalo da budu uključene u njegovo donošenje.

Ono što mi vidimo kao problem je što je u zakonima, koji će doći, a koji su sugerisani iz Evropske unije (EU),predviđena privatizacija medija, ali mora se voditi računa šta je to konkretno i koje probleme donosi na terenu, ukazao je Grujić.

Da li se time smanjuju manjinska prava, da li će neke manjinske zajednice biti uskraćene, upitao je on i ukazao naloše primere kada su prodajom pojedinih RTV stanica, "dva ili tri jezika- nestala".

Treba biti strašno pažljiv prema Vojvodini, koja je specifična sredina, upozorio je Grujić.

Šef Političkog odeljenja Delegacije EU Luka Bjankoni podsetio je da je Srbija u procesu revidiranja svojih medijskih zakona kako bi se približila praksi u EU i da su dosad gotova tri nacrta zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i javnim servisima.

"Ono na čemu insistiramo, što je u skladu sa pravnim tekovinama i praksom EU jeste da se reguliše finansiranje medija iz javnih sredstava, kako ono ne bi poremetilo fer uslove na tržištu i dovelo komercijalne medije u podređeni,položaj", rekao je Bjankoni.

On je objasnio da iz javnih sredstava može biti finansiran medijski sadržaj od javnog interesa, a sve ostalo predstavlja komercijalni sadržaj i trebalo bi da bude finansirano iz komercijalnih izvora.

Trenutni model finansiranja medija, kao i bilo kog drugog "javnog preduzeća" nije održiv, poručio je on.

Prema njegovim rečima, informisanje na jezicima manjina je po prirodi javni interes i državno finansiranje takvih programa je neophodno i to niko ne dovovdi u pitanje, ali taj sistem državne pomoći treba harmonizovati sa standardima u EU.

Bjankoni je ukazao da će Saveti nacionalnih manjina imati ključnu ulogu u procesu modernizacije medija.

"Gradimo građansko društvo u kojem je važan svaki pojedinac, a bez medija, teško da ćemo stvoriti prosvećenu javnost koja će biti jak korektiv svima nama koji donosimo odluke", rekla je potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova i naročito istakla značaj manjinskih medija.

Konferenciju "Sinteza, sinergija i simbioza" u Novom Sadu organizovali su izdavačka medijska kuća Mađar So, uz podršku pokrajinske Vlade, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Evropske unije.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi