Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Draganu Đilasu do 10 godina robije zbog trgovine uticajem?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 11. 2013.

Autor: E. K. Izvor: Kurir

Draganu Đilasu do 10 godina robije zbog trgovine uticajem?

Dragan Đilas, lider DS, mogao bi da odgovara i za krivično delo trgovina uticajem zbog osnovane sumnje da je imao vlasnički udeo u ugašenom Presu i (in)direktno učestvovao u poslovima finansiranja tog dnevnog lista i u vreme dok je obavljao javnu funkciju gradonačelnika Beograda. Za to krivično delo predviđena je kazna i do deset godina zatvora.

Trgovina uticajem, da pojasnimo, znači da osoba koristi svoj službeni ili društveni položaj kako bi uticala da se neka službena radnja izvrši ili ne izvrši i na taj način ostvari dobit. Kako je Kurir već pisao, mehanizam u slučaju Presa zasnivao se na tome da su reklame Skupštine grada, institucije u kojoj je obavljao javnu funkciju gradonačelnika, davane tom dnevnom listu.

Đilas, podsetimo, uporno odbija da prizna da je s Miroslavom Miškovićem, vlasnikom „Delta holdinga“, gazdovao Presom uprkos brojnim dokazima iznetim u javnosti i prozivkama, kako političke tako i stručne javnosti. I pokojna Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije, upozoravala je da se u Pres slivao državni novac - preko marketinških agencija („Dajrekt medije“ i „Multikom grupe“) izvlačen je novac iz Telekoma na oglase u Presu.

- Đilas, i gradonačelnik Beograda i (tada) potpredsednik DS, ima dve firme za medije preko kojih idu kanali za novac i kupovinu reklama i druge uticaje na medije. Kad smo probali da razgovaramo o tome, završilo se ignorisanjem, kao „kakve to veze ima“ - govorila je Baraćeva.

Dušan Slijepčević, član Saveta, kaže da u toj instituciji stoje iza svih navoda u poslednjem izveštaju Verice Barać o stanju o medijima, u kojem je iznela dokaze o Đilasovoj umešanosti u Presu i njegovom uticaju na medije.

- Apsolutno stojimo iza svake reči Verice Barać o stanju o medijima - dodaje on ne želeći da komentariše to što državni organi ignorišu „slučaj Đilas“.

Uz to, lider LDP Čedomir Jovanović je pre tri dana na RTS rekao da je upravo Đilas bio vlasnik Presa, a za skrivanje imovine, prema zakonu Agencije za borbu protiv korupcije, predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, plus 10 godina zabrane konkurisanja na javne funkcije.

Šta kaže zakon

Oduzimanje imovine

Krivično delo trgovina uticajem, iz člana 366 Krivičnog zakona, predviđa zatvor od tri meseca do pet godina onome ko „zahteva ili primi nagradu ili drugu kakvu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja“. Samo obećanje takve pomoći kažnjava se do tri godine.Ko utiče da se izvrši ili ne izvrši službena radnja koja bi se morala po zakonu izvršiti, kazniće se od jedne do osam godina - stoji u zakonu i navodi da će počinilac biti kažnjen od dve do 10 godina ako je za posredovanje u ovom slučaju primljena i naknada. Zakon predviđa i oduzimanje nagrade i imovinske koristi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi