Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  B92 zaštitila ime TV Nova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 11. 2013.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

B92 zaštitila ime TV Nova

Televizija B92 uputila je nedavno dopis Republičkoj radiodifuznoj agenciji (RRA) da oduzme dozvolu televiziji Nova.rs, koja joj je nedavno dodeljena za emitovanje u kablovskom sistemu SBB-a, saznaje Danas iz više izvora. Pravni tim B92 traži od RRA da reaguje i oduzme dozvolu za rad TV Nova.rs, jer su oni u Zavodu za intelektualnu svojinu već patentirali ime TV Nova.

 

Prema rečima izvora Danasa, RRA je odbacila žalbu B92 dok taj spor ne reše Zavod za intelektualnu svojinu i nadležni sudovi, a i zbog toga što nazivi nisu identični.

Ukoliko sud odluči drugačije, napominje naš izvor, RRA će zahtevati od televizije Nova.rs da promeni svoj naziv. Nova.rs je, podsetimo, konkurisala zajedno sa Kopernikusom za nacionalnu frekvenciju nekadašnje TV Avale posle javnog poziva koji je RRA objavila ove godine. Na konkursu dozvola nije dodeljena nijednom od zainteresovanih emitera, pa je RRA nedavno raspisala novi poziv emiterima za dozvolu na nacionalnoj frekvenciji.

Interesantno je da je B92 predala zahtev za patentiranje žiga „TV Nova“ Zavodu za intelektualnu svojinu posle manje od mesec dana po raspisivanju prvog konkursa, odnosno 30. maja, kada je već bilo izvesno da će za frekvenciju konkurisati Nova.rs. Uvidom u registar o žigovima Danas saznaje da je Nova.rs za taj naziv podnela prijavu 5. jula, a da su oba zahteva i dalje „u postupku“.

U B92 kažu za Danas da ova televizija štiti žigovima veći broj projekata na kojima radi, što uključuje programe koji se već emituju, ali i određene projekte koji su u nastajanju. „TV Nova je jedan od projekata sa kojim B92 namerava da unapredi svoju programsku ponudu u budućnosti i u tom smislu je i podneta prijava žiga nadležnom Zavodu za intelektualnu svojinu. Znak TV Nova još nismo počeli da koristimo, ali to nameravamo da uradimo pre isteka roka od pet godina od dana registracije“, objašnjavaju u B92.

Kako se navodi na sajtu RRA, vlasnik 100 odsto kapitala TV Nove je Nova.rs medija holding Beograda. Većinski vlasnik holdinga sa 85,1 odsto udela je holandska kompanija BD medija invest, a vlasnik te firme je holandska kompanija Nju Amsterdam sititrast u kojoj 99 odsto ima Nemac Bernd Matijas Ditel, a jedan odsto Ulf Malte Iversen, takođe državljanin Nemačke. Manjinski udeo u Nova.rs medija holdingu imaju vlasnik produkcijske kuće Vižn tim Dragan Đurković iz Beograda sa 7,9 odsto, dok sedam odsto ima GMG medija grupa u vlasništvu Nemca Urliha Broka.

Bez kandidata na konkursu

Na konkurs za dodelu nacionalne frekvencije, koji je po drugi put nedavno raspisala RRA, za sada se nije prijavio još nijedan emiter, rečeno je Danasu u RRA. Rok za prijavu otvoren je još oko mesec dana, a očekuje se da će se na konkurs javiti, kao i prošlog puta, Nova.rs i Kopernikus. Za razliku od prvog konkursa kada se dodeljivala dozvola za upotrebu frekvencije nekadašnje TV Avala, ovog puta je reč o novoj frekvenciji koja je nastala spajanjem delova više drugih frekvencija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi