Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Najslobodnija zemlja kada je u pitanju internet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 11. 2013.

Izvor: Beta

Najslobodnija zemlja kada je u pitanju internet

Švedska je najslobodnija zemlja kada je u pitanju korišćenje i pristup internet sadržajima, navodi se u izveštaju World Wide Web Foundation.

Kako se navodi u izveštaju koji je obuhvatio 81 državu, iza Švedske su Norveška, Velika Britanija i SAD. Iako su u vrhu te liste, Velika Britanija i SAD su loše ocenjeni kada je u pitanju zaštita podataka korisnika.

Najbolje rangirana zemlja u razvoju je Meksiko, koja je na 30. mestu po internet slobodama. Rusija je rangirana na 41, Kina na 57, a Mali, Etiopija i Jemen su na začelju liste.

Lista pokazuje da bogatsvo neke zemlje ne mora nužno da znači i da je ona slobodnija. Tako je, na primer, Estonija ove godine bolje rangirana od Švajcarske.

Navodi se da je 39 odsto svetske populacije u 2013. godini imalo pristup internetu, što je dvostruko više nego 2005. godine, kada je to bilo 16 odsto.

Najmanje korisnika interneta 2013. godine je u Africi, gde manje od petine stanovišta ima pristup svetskoj mreži. Većina ljudi na tom kontinentu nema novca da bi mogla da koristi internet.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi