Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatizacija Radio Subotice neprihvatljiva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 11. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

Privatizacija Radio Subotice neprihvatljiva

Svaka vrsta privatizacije Radio Subotice za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine je neprihvatljiva, izjavio je danas predsednik ovog saveta Tamaš Korhec.

Kohrec je rekao da ni jedan od do sada ponuđenih nacrta ne garantuje da će uloga ovog, kako je naveo, javnog servisa, opstati u slučaju privatizacije.

"Sve dok ja ne vidim takve garancije, a teško su zamislive takve garancije, mi ćemo kategorički biti protiv. To ćemo javno reći, i do sada smo javno rekli i smatramo da ovaj izuzetak treba da opstane u zakonu, naročito u slučaju medija koji više decenija imaju ovu ulogu", izjavio je Korhec Radio Subotici.

On je najavio da će Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine "do krajnjih granica, u okviru demokratskog procesa" biti protiv privatizacije medija poput Radio Subotice, pošto smatra da bi time bila ugrožena već stečena prava ove manjine na informisanje na maternjem jeziku.

Korhec je podsetio da Ustav Srbije propisuje da se jednom stečena prava ne mogu ukidati.

"Naš ustav ima jednu važnu odredbu, a to znači da je moguće razvijati pravni sistem, ali ne i unazaditi. Ovde se radi o pravu koje je ostvareno, koje funkcioniše i smatram da ovaj zakon krši to. Svakako ćemo tražiti ustavnu reviziju tog zakona, ako do toga dođe", rekao je Korhec.

Radio Subotica će sutra obeležiti 45 godina rada, a tim povodom biće održana svečana, otvorena sednica Upravnog odbora ovog javnog preduzeća, na kojoj će jedina tema biti "Radio Subotica - 45 godina rada - izazovi, perspektive, razvoj".

Učešće u raspravi su potvrdili pomoćnik ministra kulture zadužen za informisanje Saša Mirković, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić, predsednik Skupštine grada Subotice prof. dr Radmilo Todosijević, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predstavnici institucija hrvatske, nemačke, bunjevačke i mađarske nacionalne manjine.

Radio Subotica posluje kao javno preduzeće, čiji je osnivač Skupština grada Subotice.

Emituje programe na srpskom, hrvatskom, mađarskom, nemačkom i bunjevačkom jeziku i ima 47 zaposlenih.

Proces privatizacije ove medijske kuće obustavljen je do daljeg zaključkom Vlade Srbije iz decembra 2007. godine, jer emituje programe na jezicima nacionalnih manjina.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi