Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijima ukidaju autorska prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 11. 2013.

Autor: S. Đ. Izvor: Alo!

Medijima ukidaju autorska prava

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu (ZIS) pripremilo izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima kojima predviđa da se “dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija” ubuduće ne smatraju autorskim delima!

Predstavnici novinarskih udruženja smatraju da će na taj način medijske informacije biti svedene na nivo obične potrošne robe, zbog čega najavljuju reakciju kod zakonodavca.

Udruženje novinara Srbije zabrinuto je zbog nove zakonske formulacije. Nije svaka najsitnija vest delo čije autorstvo treba štititi, ali ne sme se prihvatiti ni načelo po kom je svaka medijska informacija potrošna roba koja nema autorsku vrednost. Tražićemo da zakonodavac preispita ovu formulaciju - poručila je za “Alo!” Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Primećujući da se zakonodavac pozvao na Bernsku konvenciju o zaštiti književnih i umetničkih dela, ona je ocenila da je formulacija “novosti koje imaju karakter medijskih informacija” isuviše uopštena i da bi mogla da ugrozi autorska prava novinara.

Iz ZIS-a, međutim, poručuju da su spornu formulaciju praktično prepisali iz inostranog zakonodavsta i da će razmotriti primedbe novinarskih udruženja.

Još ništa nije konačno odlučeno. U toku je javna rasprava o predlogu izmena zakona i, ako tokom ove ili za vreme rasprave u Skupštini bude boljih predloga, oni će biti prihvaćeni - izjavila je Branka Totić, direktorka ZIS-a, dodajući da im je, kao predlagačima zakona, namera bila normiranje da se “medijske informacije o dnevnim događajima koje nisu orginalne ne smatraju autorskim delom”.

Podsetimo, aktuelni zakon već predviđa da pod zaštitom autorstva ne potpadaju “dnevne informacije i vesti koje imaju prirodu novinskog izveštaja”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi