Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Daniel Bukumirović: Odluka je samo moja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2013.

Autor: Daniel Bukumirović Izvor: NUNS

Daniel Bukumirović, glavni i odgovorni urednik portala Mondo o povlačenju pisma Dušana Mašića

Daniel Bukumirović: Odluka je samo moja

Već devet godina sa velikim zadovljstvom vodim sjajnu ekipu ljudi koji prave portal Mondo.

Sa ponosom mogu da kažem da smo uspeli da izgradimo portal, kojem se kao glavni kvalitet ističe da je „pristojan“ i „normalan“. Uzimajući u obzir društvo u kojem živimo i radimo, a koje se dalje gradi, za mene i moje kolege, nema veće satisfakcije.

Takođe, sa još većim ponosom mogu da kažem da nikada niismo objavili nijedan naručen tekst, niti učestvovali ni u jednoj naručenoj kampanji, na nas nisu uticali ni politika, ni interesne grupe, ni krupni kapital.

Za to možemo da zahvalimo pre svega nasem poslodavcu, Telekomu Srbija.

Istine radi, koja je danas najvažnija, moram da kažem da se Telekom Srbija ne meša u uređivanje Monda. U jednoj od najboljoj srpskih kompanija sede profesionalci u svom poslu koji su prepustili vođenje Monda nekim drugim profesionalcima, verujem na obostrano zadovoljstvo.

Za razliku od mnogih drugih, Telekom Srbija nikada nije tražio da se nešto objavi ili ne objavi, pa ni sada, kada je ovaj tekst u pitanju. Kao i stotine hiljada naših čitalaca i oni nam veruju, jer smo to poverenje zadobili poštenim radom i rezultatima.

Odluka da pustimo otvoreno pismo mog kolege i prijatelja Dušana Mašića je bila samo moja. Moja odluka je bila i da tokom večeri isti tekst povučem.

Dva su osnovna razloga:

Prvo, činjenica je da su samo dva portala u celoj Srbiji objavila Dušanov lični stav a burne reakcije koje su usledile dale su ovom članku novu dimenziju. Stekao se utisak da smo mi i B92 organizovano napali Kurir. To jednostavno nije bila naša namera, niti cilj. Iako je moje shvatanje uloge medija i novinarske profesije drastično drugačije od Kurirovog, tu sam pogrešio.

Drugo, tokom dana dobili smo i pravni savet da bi mogle da uslede tužbe u skladu sa postojećem zakonima. Zakoni su trenutno takvi kakvi su, i mi ih poštujemo kao odgovorni ljudi.

I na kraju, svakodnevni doprinos borbi za jedno pristojno društvo - ljudskost, pravičnost i novinarska etika su za mene uvek bili i ostali ključni u kreiranju uređivačke politike. I tako ću nastaviti da radim.

Što se mene lično tiče - Svi koji me znaju, znaju i ko sam, šta sam, gde sam bio i šta sam radio, i 20 godina u novinarstvu i privatno. Ja sam pre svega Slobodan i srećan novinar, i čovek koji čistog obraza može svakog da pogleda u oči.

Daniel Bukumirović
Glavni i odgovorni urednik
www.mondo.rs

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

30.11.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 10:40

steta

Ako si vec imao petlju da objavis i zameris se Kuriru i mocnicima koji njime upravljaju, trebao si da ostanes dosledan sebi. Ovako...malo sta od ovoga sto si naveo ima ikakvu snagu i smisao...bas steta i za tebe i za Mondo...

Odgovori
pet

29.11.

2013.

Uroš [neregistrovani] u 18:45

kasno

Nakon kukavičkog povlaćenja pred Kurirom, krajnje je nebitno šta je bio Mondo i kako se ponašao, kao što je nebitno jel` čaša od deci ili dva kad je prepuniš, prosuto je prosuto

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi