Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  TV Stil nezakonito ugašen
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

02. 12. 2013.

Autor: Zorica Gligorijević Izvor: Politika

TV Stil nezakonito ugašen

Radosav Lazić, vlasnik i direktor ove lokalne televizije, posle pet godina teške borbe dokazao da ju je filijala Poreske uprave u Svilajncu ugasila nezakonitim rešenjem o blokadi računa.

Privredni sud u Kragujevcu ponovo je, 19. avgusta ove godine, za likvidacionog upravnika TV Stil iz Lapova odredio Radosava Lazića, nekadašnjeg vlasnika, direktora i odgovornog urednika ove televizije. Sud ga je ovlastio i da preduzme mere za povraćaj poreza na druge prihode i doprinose za PIO u iznosu od 923.000 dinara, kao i „nezakonito oduzetih sredstava zbog povrede pravila postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava”.

Pošto svilajnačka poreska filijala to ne želi, Lazić kaže da je prinuđen da podnese krivičnu prijavu protiv NN počinilaca zaposlenih u Poreskoj upravi, a potom i tužbu za izgubljenu dobit.

– Državi se i dalje nanosi šteta. Moraće da vrati nezakonito oduzeta sredstva i to s kamatom, da plati, takođe s kamatom, troškove čuvanja oduzete opreme u iznajmljenom prostoru i troškove dvogodišnje odbrane i veštačenja pred Osnovnim sudom u Kragujevcu, ali i da mi nadoknadi izgubljenu dobit – navodi Lazić za „Politiku” i pita se zašto protiv odgovornih nisu podnete krivične prijave.

Televizija Stil, registrovana 2005. godine, emitovala je informativni program, filmove, muziku i bila je interaktivna, tako da su gledaoci slanjem SMS-a mogli da postavljaju pitanja.

– Političarima je godilo što su traženi, pa su se, željni slikanja, rado odazivali na naše pozive. Ali, naviknuti da pričaju šta hoće, a ne da odgovaraju na pitanja, počeli su da se preznojavaju u našem studiju, a nama je skočila gledanost. To nekome nije odgovaralo. Problem je eskalirao u vreme referenduma za smenu Dobrivoja Budimirovića Bidže, predsednika opštine Svilajnac – dodaje Lazić.

Kako kaže, samo 36 sati posle emisije „Ispadanje”, u kojoj su TV duel imali Budimirović i Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, poreska inspekcija je upala u TV Resava, koja je radila za TV Stil, i pokupila svu dokumentaciju bez reversa. Kasnije su vratili tri registratora, ali nekompletna, naložili televiziji da plati 613.600 dinara i blokirali je dok ne izmiri dug. Lazić je uložio prigovor Poreskoj upravi, Regionalnom centru u Kragujevcu, koji je Svilajnčanima naložio da odblokiraju firmu i da ponovo urade kontrolu.

Međutim, firma je bila u blokadi šest meseci, tako da, iako je imala novac na računu, nije mogla da plaća porez, telefone, utrošenu električnu energiju. Zbog toga je poreska policija iz Kragujevca po službenoj dužnosti protiv Lazića podnela krivičnu prijavu za utaju poreza. Nakon smene u kragujevačkoj poreskoj upravi je potvrđeno rešenje svilajnačkih poreznika, a Lazić se žalio ondašnjem Vrhovnom sudu. Prvog decembra 2008. godine u TV Stil je sprovedena likvidacija, a iz registra privrednih subjekata brisana je 4. avgusta 2009. godine.

Upravni sud je 2010. godine uvažio Lazićevu žalbu i poništio rešenje svilajnačkih poreznika. U presudi se navodi da je terenska kontrola rađena 23. novembra i 18. decembra 2007. po nalogu od 26. novembra koji je „pribijen” na vrata prostorije.

Sud je zaključio da ne samo što nalog nije uredno dostavljen, već i da je kontrola urađena pre njegovog dostavljanja. Upravni sud je naredne godine poništio rešenje o blokadi televizije na osnovu čega je kragujevački poreski centar svilajnačkoj filijali naložio da za 40 dana uradi ponovnu kontrolu, a Apelacioni sud u Kragujevcu Lazića oslobodio odgovornosti.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

04.12.

2013.

MM [neregistrovani] u 11:11

кажњивост претерано ревносне администације

Феномен администрације се не завшава на пресудама, него на сразмерном кажњавању претерано ревносних администратора и то по аутоматизму. Можда ће онда одбити да газе по правима људи, или два пута размислити када прихвате посао услужног сатирања неподобних. Међутим и на законодавцу је да уреди процедуре тако да се чува активност предузећа до коначне пресуде. Нешто изнад њих - или закон би морао бити такав, иначе и нема закона, а не блебетање како се овај непримењује.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi