Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Osnivač portala Index.hr priveden zbog "svastike"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 12. 2013.

Izvor: Mondo

Osnivač portala Index.hr priveden zbog "svastike"

Osnivač portala " Index.hr " Matija Babić priveden je na saslušanje u policiju, jer je objavio fotografiju hrvatske zastave na kojoj je umesto šahovnice nacrtan kukasti krst. On je priveden zbog ilustracije sa kukastim krstom umesto šahovnice, koja je objavljena na portalu " Index.hr " u nedelju uveče uz tekst "Hrvatska odlučila kao nekad: 65 posto za diskriminaciju!".

Protiv njega će biti podnet optužni predlog redovnim putem, potvrdila je u saopštenju Policijska uprava zagrebačka (PUZ), a prenose hrvatski mediji.

Tokom policijskog razgovora Babić je kazao kako je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestuje kroz ograničavanje prava manjina.

Za Index.hr Babić je kazao da je Hrvatska više zainteresirana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa samim fašizmom.

Na pitanje policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio kako nema tu nameru.

Babić nije urednik Indexa, a formalno ni njegov vlasnik.

Ukoliko bude podignuta prekršajna prijava, biće to pozivanjem na član 4. Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske i zastavi i lenti predsednika RH.

Prema tom članu zakona, na nacionalnoj zastavi Hrvatske ne može se ništa menjati, a osoba koja to učini može biti kažnjena novčano, slično kazni koje je nedavno dobio fudbalsku reprezentativac Josip Šimunić (25.000 kruna ili oko 3.300 evra), zbog uzvikivanja parole "Za dom spremni" posle utakmice u Maksimiru.

Više detalja o tom slučaja biće poznato sutra.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi