Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rat oko honorara za “Bolji život”!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2013.

Izvor: Naše novine

Rat oko honorara za “Bolji život”!

Ne prestaje rat oko honorara između Javnog servisa i glumaca iz domaće hit serije „Bolji život“, koja se redovno reprizira na srpskoj državnoj televiziji.

 

Kako Naše saznaju, neki glumci su nedavno izvojevali jednu od bitaka u ovom ratu kojim pokušavaju da navedu medijskog giganta da redovnije isplaćuje tantijeme za reprizno emitovanje čuvene serije o avanturama porodice Popadić u kandžama samoupravljanja i rane tranzicije.

Snežana Savić, koja je u seriji tumačila ulogu pevačice Nine Andrejević, lika s kojim su je povezivali i dugo posle prestanka snimanja „Boljeg života“, nedavno je uspela da dobije 600.000 dinara na ime zaostalih honorara za reprize. Ona kaže da je tek putem tužbe uspela da dođe do novca koji je pošteno zaradila i da joj je veoma žao zbog toga što je moralo da dođe do toga jer jako voli RTS, na kome je napravila svoje prve glumačke korake.

Ružna praksa

- Na televiziji sam od studentskih dana i RTS smatram svojom drugom kućom.

Imala sam sreću da dobijem izvestan novac, to je naravno samo deo honorara. Ima kolega koje redovno tuže. Ne volim da se tužakam da bih došla do svojih skromnih honorara. Ceo život sam slobodan umetnik i morala sam da se borim za posao, a onda i da se borim da naplatim svoj rad. Žao mi je što sam na taj način morala da dođem do svojih prava, ali drugačije nije moglo. Ima i onih koji izbegavaju da prete sudom jer se vode onom logikom „ako tužim, više me neće zvati“.

Glumac Boris Komnenić, čuveni Saša Popadić, objašnjava za Naše da tužbe protiv Javnog servisa nisu ništa čudno za glumce i da je praktično postala rutina da se do honorara dolazi sudskim putem. On trenutno vodi jednu od parnica protiv RTS-a i kaže za Naše da je u pitanju redovan postupak.

- Ta tužba još traje. Nije prvi put da glumci moraju da tuže Javni servis.

Praksa je da se mesec dana po završetku emitovanja automatski podigne tužba i na taj način naplaćuje honorar - objašnjava Komnenić ovu rutinu koja nikako ne priliči medijskoj kući koja nosi ime Javni servis.

Dragan Bjelogrlić (Boba Popadić), koga je ova uloga u „Boljem životu“ proslavila širom bivše SFRJ, kaže da se sada nešto popravila situacija na Javnom servisu, barem kada su njegovi honorari u pitanju.

Prinudna naplata

- Morao sam pre da ih tužim, ali sada to nije slučaj. Tužba nije pravilo, ali dešavalo se i da podignem tužbu. Tačnije, jednom sam ih tužio pre dve godine.

Moj zaključak je da to zavisi od toga kako stoje finansijski, kad imaju para, oni isplaćuju honorare, kad nemaju, onda mora da se tuži - govori glumac koji je prošle godine, kako su preneli mediji, zajedno sa Svetlanom Bojković doveo parnicu do rešenja o prinudnoj naplati imovine RTS kako bi se namirio dug koji je s kamatama porastao na milion dinara.

Marko Nikolić, slavni Giga Moravac, nije želeo da odgovori na pitanje Naših kako je prošao sa aktuelnom tužbom za honorare za deseto, jubilarno prikazivanje „Boljeg života“, ali je ostala zapamćena njegova izjava iz januara, kada je najavio da će od Javnog servisa „uterati“ i poslednji dinar koji mu duguje i za ovu i za druge serije.

- Pa tako ćemo, ćeraćemo se - najavio je glumac.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi