Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RRA: I mi smo zgroženi, ali autocenzurom novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 12. 2013.

Izvor: Tanjug, RTV

RRA: I mi smo zgroženi, ali autocenzurom novinara

U RRA, koju novinarska udruženja prozivaju za "cenzuru", zapanjeni zašto radio-televizije pre emitovanja šalju svoje intervjue na pregled u vrhovne državne institucije.

Savet Republičke radiodifuzne agencije "apsolutno nije prekoračio svoja ovlašćenja" kad je izrekao opomenu Radio-televiziji Vojvodina i Radiju B92, jer se radilo o tome da su oba emitera prekršila zakon, izjavio je danas član Saveta RRA Goran Peković.

Peković kaže da su u RRA bili zapanjeni kada se u istrazi ovih slučajeva ispostavilo da je RTV Vojvodine slala intervju sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom na pregled pre objavljivanja u Vladu Srbije.

"Nas optužuju za cenzuru a to je neviđeni primer autocenzure. Pitam se da li je to običaj i da li bi time trebalo da se bave novinarska udruženja", kaže Peković.

Opomene RTV Vojvodini i RTV B92 su izrečene jer su prekršene odredbe Zakona o radiodifuziji i Kodeksa ponašanja emitera "koji se tiču profesionalnosti, objektivnosti i nepristrasnosti", rekao je Peković za Jutarnji program RTS-a.

Kako je ranije saopšteno Savet RRA izrekao je opomenu RTV zbog "neprofesionalnog, pristrasnog i neobjektivnog pristupa autora i voditelja Lasla Tota, tokom emisije Intervju s predsednicom Kosova Atifete Jahjagom jer je "protivno profesionalnim pravilima propustio da potpitanjima reaguje na očigledne neistine koje je izrekla Atifete Jahjaga".

Radiju B92 mera opomene izrečena je zato što je, u jednoj od zabavnih emisija "Mentalno razgibavanje", korišćen ekstremizam i uvredljiv govor, a čime je narušeno dostojanstvo ličnosti i funkcije predsednika Srbije.

Reagujući na ocene novinarskih udruženja i pojedinih političkih partija, Peković je rekao da se ovim povodom ne može govoriti o gušenje sloboda niti o cenzuri, jer "cenzor unapred pogleda materijal i onda ga odobri ili ne, dok RRA reaguje tek nakon što je nešto emitovano".

On je ocenio da u slučaju opomene RTV "nema ničeg spornog", dodajući da je i sam voditelj Laslo Tot rekao da nije imao dobar simultani prevod, da je na kraju odustao i radio intervju sa Jahjagom "potpuno bez prevoda".

"Sama RTV je posle svega procenila da su prekršeni novinarski standardi, povela disciplinski postupak i otpustila ga kao spoljnog saradnika, ali niko unutar sistema nije snosio odgovornost", rekao je Peković.

Na pitanje zašto je Radiju B92 izrečena mera opomene zbog emisije zabavnog karaktera u kojoj se dva autora svaki dan poigravaju ličnostima i funkcijama, on je odgovorio da Savet RRA "reaguje uvek kad nešto izlazi iz okvira onoga što se zove humor".

"Ne može niko reći da RRA guši kreativnost novinara ako su oni nešto skinuli sa YouTuba i emitovali kao šalu, a nije šala ako se institucija predsednika republike dovodi u vezu sa krivičnim delom, i to odurnim krivičnim delom podvođenja maloletnika", rekao je Peković.

On je istakao da nisu tačne primedbe da je RRA reagovao u ovom slučaju samo zato što je reč o predsedniku republike Tomislavu Nikoliću i dodao da su "vrlo osetljivi i kad su u pitanju drugi primeri nemorala".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi