Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Demoliraćemo ti mozak, nepismena Crnogorčino!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2013.

Izvor: NS Reporter

Demoliraćemo ti mozak, nepismena Crnogorčino!

Već danima dobijam pretnje da ću biti brutalno pretučen, demoliran i, moguće, likvidiran. Pretnje upućuje nepoznata osoba. Od petka, 29. novembra, kada sam dobio prvi SMS, do danas dobio sam više od 30 pretnji, s različitih brojeva telefona – kaže Milorad Bojović.

 

Glavnom uredniku NS reportera Miloradu Bojoviću nepoznata osoba danima preti da će ga brutalno pretući, demolirati i, moguće, likvidirati. „Siso nepismena j... te za svaku reč opismeniću ti demoliranjem taj pašnjačko crnogorski mozak j... se sam” – samo je jedna od više desetina pretećih poruka koje je Bojović dobio od petka, 29. novembra.

– Razloga je mnogo. Svake nedelje steknem po pet neprijatelja. Iza pretnji mogu da stoje bivše „crvene beretke”, kriminalci, građevinska mafija, ali i političari. Interesantno je da sve poruke koje sam dobio imaju isti manir. Sve su pisane in continuo, bez znakova interpunkcije. Osoba koja mi preti na taj način pokušava da onemogući i mene i policiju da otkrijemo iz kakvog miljea dolazi i kakav je profil njene ličnosti – kaže Bojović.

Policija na potezu. Da je novinarska profesija stresna, to ne treba posebno ni napominjati, ali je u Srbiji još uvek opasna po život. Pretnje novinarima i urednicima nisu ništa novo. Nisu davna prošlost, već surova stvarnost. Ako pišete otvoreno, objavljujete ono što niko drugi ne sme – postajete meta sila iz mraka. Setimo se Brankice Stanković i uslovnih kazni za pretnje smrću izrečenih čak pred očima javnosti. Na udaru se našao i Milorad Bojović, glavni i odgovorni urednik NS reportera, kome već šest dana putem SMS-a stižu pretnje fizičkim napadom, pa čak i smrću. Perfidno, kontinuirano, podmuklo.

– Već danima dobijam pretnje da ću biti brutalno pretučen, demoliran i, moguće, likvidiran. Pretnje upućuje nepoznata osoba. Od petka, 29. novembra, kada sam dobio prvi SMS, do danas dobio sam više od 30 pretnji, s različitih brojeva telefona. Bez pravopisnih i drugih ispravki citiraću samo neke od poruka: „Ni pare ti ne pomažu nepismena ljigo”; „Nećeš se izvući dežursvo kreće”; „U toku nedelje ide realizacija”... Pretnje sam prijavio policiji. Ustanovljeno je da su pretnje ozbiljne i da su vezane za neki od tekstova objavljenih u NS reporteru, čiji sam glavni urednik. O svemu je obavešten i javni tužilac.

Pretnje dobijam svakodnevno. Uvek s drugog broja telefona – kaže Bojović.

UNS traži zaštitu. Kako za NS reporter nema tajni i zabranjenih tema dokazuje i činjenica da smo u poslednja tri meseca objavili seriju tekstova o nameštenim tenderima u vojvođanskom zdravstvu, kao i seriju istraživačkih priča o fantomskim firmama koje su dobijale novac iz pokrajinskih fondova. Bavili smo se temama koje su razotkrivale i građevinsku mafiju. Milorad Bojović u svom uvodniku kritikuje političare, kako iz grada, tako i iz pokrajinske i republičke vlasti.

– Od ministra unutrašnjih poslova tražiću da se što pre pronađu osobe koje mi prete. Takođe ću se obratiti gradonačelniku Novog Sada, načelniku Policijske uprave Novi Sad, kako bih sprečio da bilo ko ugrozi članove redakcije NS reportera, moju porodicu i mene lično – navodi urednik. U međuvremenu se oglasilo Udruženje novinara Srbije, koje je javno zatražilo da se Bojoviću dodeli policijska zaštita.

– Udruženje novinara Srbije zabrinuto je za sigurnost glavnog urednika novosadskog nedeljnika NS reporter Milorada Bojovića, kojem već nedelju dana stižu SMS pretnje. UNS je imao uvid u pretnje upućene Bojoviću te traži da novosadska policija i tužilaštvo utvrde i procesuiraju one koji prete Miloradu Bojoviću i zahteva policijsku zaštitu Milorada Bojovića dok se ne pronađu vinovnici ovog krivičnog dela – navodi se u saopštenju UNS-a.

Preki sud države. Ovo nije prvi put da se zbog bavljenja opasnim temama Bojović nađe na udaru. U jesen 2011. godine protiv Bojovića, koji je tada bio glavni urednik Nacionalnog građanskog lista, i novinarke Jelene Spasić podignuta je optužnica za odavanje državne tajne. Povod je bio tekst „Državni organi nespremni za rat”, koji je objavljen 6. juna 2011. na osnovu poverljivog „Izveštaja o stanju priprema za odbranu Srbije”.

Radilo se o poverljivom dokumentu (s oznakom službene tajne) koji je u neizmenjenom obliku stigao na zatvorenu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, i to pet dana nakon što ga je novosadski list objavio!

Umesto da pronađu krticu među službenicima Ministarstva odbrane, Vlade ili Skupštine Srbije, tužilaštvo se okomilo na Bojovića i Spasićevu pokušavajući da kao u vreme Drugog svetskog rata organizuje preki sud, na kom bi njih dvoje bili osuđeni po hitnom postupku. Međutim, nakon pritiska i domaće i međunarodne javnosti, slučaj s „državnom tajnom” vraćen je u istragu, i već dve godine ni Bojović ni Spasićeva nisu pozivani da daju bilo kakav iskaz.

– Taj slučaj je vrlo zgodan da se izvuče iz fioke kad zatreba. Nije nemoguće da se istraga pokrene kad ponovo budem gurnuo prst u oko nekom važnom ili dozvolim objavljivanje teksta koji razotkriva neku korupcionašku aferu – kaže Bojović.

Glavnom uredniku NS reportera pretila je i petomesečna robija zbog privatne tužbe za klevetu i uvredu. Bojović je na suđenju odbio da oda ime autora teksta i nije želeo da plati kaznu, jer je smatrao da tekst nije vređao čast tužiteljke Tatjane Vojtehovski.

Opasna profesija. Pre nego su počele da stižu pretnje, u NS reporteru objavljen je tajni izveštaj o bivšim „crvenim beretkama” i njihovoj obučenosti za izvršavanje tajnih operacija. Pre toga, naš list je mesecima objavljivao i otkrivao velike korupcionaške afere, krađe para, nameštanje tendera, podsećao na zaboravljene zločine. Prvi smo otkrili i do kraja istražili aferu s izgradnjom „Kamenice 2”, koju danas pojedine stranke koriste za politički obračun s aktuelnom pokrajinskom vlašću. Međutim, pre 29. novembra nije bilo nikakvih pretnji.

– Pretnje nisu iznenađenje. Novinarska profesija je takva. Opasnost spada u deo posla. Oni koji istinski vole ovaj posao od prvog dana nose glavu u torbi.

Novine mogu da se prave i tako da ništa ne otkrivaju, da pišu o cveću, zalascima sunca, beleže gradsku idilu. I traganje za otvorenim šahtovima može da bude nečija zvezda vodilja. A opet, prođeš malen ispod zvezdâ. Moj beogradski kolega Žika Rakonjac poznat je po tome što je likvidirano 18 njegovih sagovornika, onih s kojima je razgovarao za „Dnevni telegraf”. Dakle, to su devedesete godine. Rakonjac nije posustao. Donedavno se bavio novinarstvom – navodi Bojović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi