Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pismo u današnjem "Blicu": Globalna kampanja protiv nasilja nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 12. 2013.

Izvor: Blic

Pismo u današnjem "Blicu": Globalna kampanja protiv nasilja nad novinarima

Komisija za istraživanje ubistava novinara i Kancelarija za slobodu medija OEBS a iz Beča pokreću globalnu kampanju protiv pretnji i nasilja nad novinarima. Sama kampanja vezana je za UN inicijativu Borba protiv nekažnjivosti ubistava novinara i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima. Na samom početku kampanje, u današnjem štampanom izdanju "Blica" objavljeno je pismo koje predstavlja primer zastrašivanja novinara u Srbiji.

"Komisija za istraživanje ubistava novinara, prvi je institucionalni odgovor na ovu UN inicijativu i može postati model za slične situacije u svetu. U protekloj godini na rešavanju ubistava troje novinara u Srbiji Komisija i radne grupe rade intenzivno, što do sada nije bio slučaj. Imamo u zemlji I četvoro novinara pod 24-satnom policijskom zaštitom u zabrinjavajuće dugom vremenskom periodu i to se svakako ne sme korisititi kao trajno rešenje za osiguravanje bezbednosti novinara", kaže predsednik Komisije Veran Matić.

  Osim tih slučajeva u ovoj godini u našoj zemlji zabeleženi su:

  • diskriminacija medija i novinara od strane republičke i lokalne vlasti,
  • Pretnje smrću najčešće praćene pretnjama koje su upućene i porodici novinara,
  • fizički napadi i pokušaji atentata,
  • govor mržnje prema novinarima i poziv na linč (pretnje, napadi i poziv na linč su gotovo isto zastupljeni), tu su uključene izjave i aktivnosti desničarskih organizacija,
  • vređanje, pretnje, pritisci od strane političara i državnih funkcionera,
  • pritisci na novinare od strane medija u kojima rade,
  • podnošenje krivičnih prijava protiv novinara koji se bave istraživanjem korupcije

Ovo su sve pojave na koje novinarska zajednica, udruženja i redakcije moraju obratiti pažnju i konstantno se boriti za bolju poziciju za svoju profesiju.

Zbog toga jedim delom i ova kampanja treba da skrene paznju i podstakne debate i definisanje pravih metoda efikasne zaštite novinara.

"U okviru kampanje pravimo Hroniku pretnji, kao međunarodni projekat u okviru kojeg ćemo prikupiti pretnje koje su dobijali novinari i tako sabrane pretnje u toj svojevrsnoj hronici predati generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu odakle je krenula inicijativa protiv nekažnjivosti naslja nad novinarima", kaže Matić.

Povodom ove kampanje Komisija pokreće i web sajt www.istina.co.rs na kojem će se nalaziti podaci o ubijenim novinarima i medijskim radnicima, koji se nalaze i u mandatu rada Komisije.

 "Otvoren je poziv svim redakcijama i novinarima da se pridruže u ovoj kampanji i dostave podatke o pretnjama i aktima nasilja prema redakciji i novinarima kako bismo sastavili kompletnu Belu knjigu o pretnjama i nasilju nad novinarima u 2013. godini", kaže Matić.

Kampanju je pro-bono realizovala agencija Saatchi & Saatchi.

Ovaj papir dobili su čitaoci današnjeg štampanog izdanja "Blica". On predstavlja primer zastrašivanja s kojim se novinari svakodnevno susreću. Objavljivanje ovog papira deo je početka globalne kampanje protiv nasilja nad novinarima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi