Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Matić: Nestala beležnica sa svedočenjem o Ćuruvijinom ubistvu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 12. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Matić: Nestala beležnica sa svedočenjem o Ćuruvijinom ubistvu

Predsednik Komisije za istinu o ubijenim novinarima Veran Matić pozvao je jednog od očevidaca ubistva Slavka Ćuruvije da se javi sa informacijama, pošto je beležnica sa podacima tog svedoka nestala. – Nedavno smo imali slučaj da je zabeleženo svedočenje jednog sugrađanina, koji je dao izjavu u jednoj nevladinoj organizaciji da je video ubicu Slavka Ćuruvije, jer je bio nekoliko metara od mesta gde je ubistvo izvršeno i da je ubica prošao pored njega i da ga uvek može prepoznati.

Beležnica u koju su zapisani podaci tog svedoka je nekako nestala i mi pokušavamo na svaki način da pronađemo tog svedoka. Ali molimo i druge koji imaju informacije ili su bili svedoci, ali ih niko nije pitao, da prijave svoje saznanje kako bismo povećali kredibilitet podataka koje već imamo, rekao je Matić za Danas.

Povodom nedavne izjave tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, koji je saopštio da su mu dostavljeni novi podaci u slučaju Ćuruvija koji su na veštačenju, Matić kaže da mu nije poznato o kakvim dokazima je tačno reč.

– Ne znam šta sve ima specijalni tužilac od novih dokaza i ne mogu da ocenjujem njihov kvalitet, ali mogu da potvrdim da se nikada nije više radilo u radnoj grupi (policije) i tužilaštvu. Teško je napraviti velike pomake, zbog toga što je toliko vremena prošlo, ali upornim i temeljnim radom verujem da ćemo doći do procesuiranja i kažnjavanja ubica i nalogodavaca, jer taj ljudski šljam se obogatio na zločinima, bahato šire biznise potpuno samouvereni da ih ruka pravde neće nikada stići, istakao je Matić. On je dodao da postoji rešenost da pomagači, nalogodavci i izvršioci zločina „nikada ne budu ostavljeni na miru, već da budu proganjani dok ne odleže propisane kazne“.

Upitan da li će se 15-godišnjica od ubistva Ćuruvije dočekati uz optužnicu protiv odgovornih za taj zločin, vicepremijer i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić rekao je da je uveren da hoće.

– Došli smo do novih podataka u istrazi. Nažalost, po onome što sada imamo, u tom zločinu je učestvovala država, ali nijedan zločin ne sme ostati nerasvetljen i nekažnjen. Očekujem da će počinioci, ali i nalogodavci biti u potpunosti otkriveni, rekao je Vučić za podgoričke medije.

 Rade Marković i još pet osoba znaju istinu

Na pitanje Danasa da li ključ istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije drži bivši šef RDB Radomir Marković, Veran Matić kaže da je on svakako jedan od glavnih, ali da ima još pet osoba na slobodi, koje takođe mogu da budu ključ rešenja.

„Međutim, jedino je Marković još u zatvoru. Da sam na njegovom mestu, kao neko ko će do kraja života biti u zatvoru, izneo bih sve raspoložive podatke. Ako se neko kune u patriotizam, nema patriotskijeg čina od razotkrivanja ovakvih događaja koji opterećuju naciju“, smatra Matić. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi