Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Dogovor o RTV tek sledi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2013.

Autor: P. Klaić Izvor: Dnevnik

Dogovor o RTV tek sledi

Odbori za informisanje sku­p­­ština Srbije i Vojvodine održali su juče zajednički sastanak na kojem su raspravljali o zaključcima koje je Pokrajinski odbor doneo u vezi s položajem RTV u predlogu zakona o javnim servisima. Dva odbora dogovorila su se da, po objavljivanju predloga zakona o javnim servisima, održe još jedan sastanak na kojem bi eventualno bili usaglašeni stavovi o delovima zakona koji se tiču RTV.

 

Pokrajinski odbor za informisanje usvojio je pet zaključaka: da za direktora RTV može biti imenovano lice s pet godina iskustva u rukovodećim poslovima, da članove Programskog saveta bira UO na predlog Skupštine APV, da RTV pripada 25 odsto ukupnog budžeta za javne servise, potom da JP „Emisiona tehnika i veze” preuzme zaposlene s RTV koji rade u tom sektoru te da se vlade Srbije i Vojvodine obavežu na to da će u roku od dve godine obnoviti objekte za javne servise.

Predsednica Odbora za informisanje Skupštine Srbije Vesna Marjanović istakla je da je u budžetu o kojem se raspravlja ovih dana opredeljena stavka za javne servise bez zakonskog osnova, ali da je važno da se zakon o javnim servisima što pre donese i kvalitetno reguliše pitanje pretplate, raspodelu novca između RTS i RTV i slično.

– Moramo čuti tačno obrazloženje zakona od Ministarstva kulture i informisanja i videti kakva je rešenja predvideo – rekla je Vesna Marjanović.

– Niko nije protiv toga da država pomogne funkcionisanje javnih servisa dok se ne nađe rešenje. Lično mislim da je ukidanje pretplate dugoročno loša praksa. To ugrožava nezavisnost javnih servisa, a na nama je da nađemo rešenja za finansiranje.

Predsednik Pokrajinskog odbora za informisanje Dušan Jakovljev rekao je da očekuje usaglašavanje stavova dvaju odbora.

– Nadležnosti za rešavanje problema u kojima je trenutno RTV su u Skupštini Srbije, zbog čega smo odlučili da podršku nađemo u Odboru za informisanje Skupštine Srbije – rekao je Jakovljev.

- Ubeđen sam u to da ćemo tako naći rešenja za sve nevolje i da ćemo zajedno moći da utičemo na zakonska rešenja.

Članovi oba odbora obavezali su se na to da će o pokrajinskim predlozima raspravljati nakon što dobiju uvid u predlog zakona o javnim servisima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi