Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Zloupotreba položaja ili upotreba medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 12. 2013.

Autor: D. Davidov- Kesar Izvor: Politika

Zloupotreba položaja ili upotreba medija

Dr Milena Tabaković iz Novog Sada, ćerka Jorgovanke Tabaković, guvernera Narodne banke Srbije, jedna je od 22 zaposlena u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koje je RFZO uputio na stručno usavršavanje u Beograd i ima jednaka prava kao i svi ostali u korišćenju prevoza za predavanja na master studijama. Ovo su juče objasnili čelnici RFZO-a posle objavljivanja vesti u medijima da je guvernerkina ćerka koristila službeno vozilo za odlazak na edukaciju u Beograd.

 

Prof. dr Momčilo Babić, direktor RFZO-a, rekao je juče u Kliničkom centru Srbije da se odlučio da oni koji idu na edukaciju koriste službeno vozilo, jer je jevtinije. Oni dolaze na stručna usavršavanja, objašnjava Babić, ali istovremeno obavljaju i razne koordinacione poslove, odnosno donose dokumentaciju u RFZO.

– Službenim autom dolaze zaposleni iz Pirota, Novog Pazara, Kraljeva, a zašto ne bi i iz Novog Sada. RFZO stalno šalje na usavršavanje svoje zaposlene na master ili doktorske studije iz menadžmenta u zdravstvu. Polovinu školarine plaćaju polaznici, a drugu polovinu RFZO, a na teret zdravstvenog fonda idu i troškovi puta ili smeštaja u Beogradu. Nastava se održava petkom i subotom na Medicinskom fakultetu i Fakultetu organizacionih nauka, a uprava RFZO-a procenila je da utrošak benzina službenih vozila predstavlja uštedu u odnosu na eventualno plaćanja smeštaja i hrane – tvrdi dr Babić.

Prema rečima Aleksandre Gazivode, savetnice direktora RFZO za informisanje javnosti, u cilju stručnog osposobljavanja kadrova i usavršavanja iz domena menadžmenta u sistemu zdravstvene zaštite RFZO je uputio zaposlene sa teritorije cele Srbije, i to na jednogodišnje usavršavanje, odnosno master studije iz oblasti menadžmenta u zdravstvenom sistemu. Uprava RFZO-a je procenila da utrošak benzina službenih vozila predstavlja uštedu u odnosu na eventualno plaćanja smeštaja i hrane svake nedelje za zaposlene koji su na edukaciji čije je mesto stanovanja udaljeno manje od 200 kilometara od Beograda.

– Tu spadaju i Novi Sad i Požarevac. Zaposleni koji na usavršavanje u Beograd dolaze sa udaljenosti veće od 200 kilometara imaju i pravo na plaćeno prenoćište. Troškovi RFZO-a su višestruko manji od koristi koja se znanjem postiže. Ljudi koji su na edukaciji rade puno radno vreme, petkom su na poslu do 15 sati, a zatim se službenim automobilom voze u Beograd, a u subotu po podne, kada se predavanje završi, vraćaju se automobilom u rodno mesto. Dr Milena Tabaković nema druge privilegije u odnosu na ostale zaposlene – dodala je Gazivoda.

Zbog ovog slučaja reagovala je i Jorgovanka Tabaković, koja je u otvorenom pismu medijima objasnila da ne može da dozvoli da njenu decu bez ikakvih dokaza bacaju u blato, kao i instituciju koju mora da štiti. Ona je zatražila od medija koji su „ovu lažnu vest preneli da je hitno povuku jer ne želi da njena deca crvene zbog monstruoznih laži kojima neko udara na nju, njenu porodicu i instituciju guvernera NBS”. Protiv svih koji su preneli ovu vest Tabakovićeva je najavila da će podneti tužbe, a zamolila je i Savet za medije da reaguje „kako bi udar koji su preživeli, doduše kasno ali ipak bio zaustavljen”.

„Moju ćerku napadaju kao ćerku guvernera. A ja je branim kao majka.  Moja ćerka Milena je doktor stomatologije i radi u RFZO. Prošla je sve stepenike i sada radi kao pomoćnik direktora Filijale za Južnobački okrug. Za to ju je kvalifikovalo njeno obrazovanje, rad i zalaganje. Nadala sam se i verovala da to što je moja ćerka neće biti njen minus. Moja deca nisu u nekim bogatim zemljama na skupim univerzitetima, školovali su se na našim državnim fakultetima sa ciljem da steknu znanje, nađu posao, zarade svoje plate i postanu svoji ljudi”, navodi se u pismu Jorgovanke Tabaković.

U vezi sa ovim slučajem juče su reagovali i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koji tvrde da je vest da je ćerka Jorgovanke Tabaković koristila službeni automobil za odlazak na predavanja u Beograd skinuta sa svih portala koji su je preneli i izrazili zabrinutost zbog toga što smatraju da je u pitanju politički pritisak koji je neprihvatljiv i za svaku osudu.

„Ovakav postupak je neprofesionalan i svodi se na autocenzuru koja je uvek gora od cenzure jer opstaje na strahu novinara i urednika”, navodi se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

11.12.

2013.

Baki [neregistrovani] u 17:18

Pravo pitanje

Zasto RFZO novcem poreskih obveznika Srbije placa polovinu skolarine za usavrsavanje svojih cinovnika, a istovremeno nema novca za lecenje tesko obolele dece ove zemlje? Kako bi bilo da na to pitanje odgovore gospodin Babic i gospodja Tabakovic.

Odgovori
sre

11.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 14:43

umesno pitanje

pitanje je umesno i nije samo za uns i ljilju niti za politiku i ljilju vec za clanstvo uns-a i kolegijum politike. kako uns tako i politika a bogami posebno ljilja imaju stav da o svemu sto naprednjaci delaju ne talasaju

Odgovori
sre

11.12.

2013.

anonymous [neregistrovani] u 12:27

Pitanje

A sta je stav UNS-a? Ovaj tekst je krajnje kurvarski pusten. Prepricali ste Jorgovankino pismo,pomenuli sta su drugi uradili...A vi? Sta vi mislite? Da li mladjahna kci stavrno po zakonu i pravilima zasluzila mesto na kome se nalazi? Da li je zbog nje, bas zbog nje, promenjen zakona kako bi bila imenovana na poziciju na kojoj je. Ta nemojte mi reci da joj mama nije pomogla? Ovo je brka i sramota. A i vi? Koji je udeo vas u tome? Da li se plasite Jorgovanke ili ste u stanju da budete na strani istine. Reci sta misli predsednica UNS-a. Ili ne sme. SNS je vratio u Politiku pa mora da ih brani. Jel ovo njena privatna firma ili strukovna organizacija novinara. Sta je? Recite. Mi cekao da objavite ovaj komentar ali i vas odgovr. Lepo se provodite dok trosite i dok vas nije briga za one koi nemaju nista!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi