Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS otcepio Kosovo?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2013.

Autor: M. M. S. Izvor: Informer

RTS otcepio Kosovo?!

Radio-televizija Srbije priznala je nezavisno Kosovo, barem ako je suditi po „Oko magazinu“ koji je ponedeljak emotivan na Javnom servisu!

Naime, u ovoj emisiji u okviru priloga o izlasku zemalja jugoistočne Evrope iz recesije prikazana je mapa Balkana na kojoj je Kosovo granicom potpuno odvojeno od ostatka Srbije.

Šta da se radi

Što je još gore, autorka „Oko magazina“ Vesna Damjanić Branković kaže da je na vreme uočila ovaj propust, ali ga je svesno pustila u etar. Kako kaže „radi se o mapi Svetske banke, koja je juna 2009. uvrstila Kosovo kao zasebnog člana“.

- Reč je o izveštaju Svetske banke, koji smo i ranije preuzimali. Međutim, primetićete da u tekstu koji je pratio sliku nigde nisam navela da je Kosovo zasebna država. Doduše, ostala je mapa na kojoj se to vidi - priznaje Damjanićeva.

U prilogu se navodi izveštaj Svetske banke po kojem je „do oporavka regiona, koji čine Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Albanija, doveo rast izvoza u kojem prednjači Srbija“. Kosovo se ne pominje, međutim, grafika koja prati tekst prikazuje teritoriju južne srpske pokrajine kao potpuno nezavisnu državu.

Medijski analitičar Cvjetin Milivojević smatra da vlast spinuje informacije, ali da su krivi i oni koji vode medije jer bez provere i dubokog premišljanja uzimaju strane podatke zdravo za gotovo.

- Zaista mislim da je reč o slučajnosti i nepažnji ekipe koja je radila na pripremi emisije. Smatram da najveću odgovornost za ovakve stvari imaju premijer Ivica Dačić i deo Vlade, koji su do juče pričali da bi dali život za Kosovo, a onda su preko noći dozvolili da Srbi imaju paralelne ustanove. Ne bi me čudilo da ubuduće imamo mnogo više ovakvih priloga - izjavio je Milivojević.

Nije prvi put

Televizijski kritičar Branislava Džunov ističe da ovo nije prvi put da u medijima bude napravljena ozbiljna omaška.

- Takva greška nije prvi put učinjena, jer veoma često ni ne primetimo da se neka informacija provukla kroz medij. Novinari ili ne znaju ili brzopleto reaguju zbog rokova, pa se dešavaju i propusti. Strašno je i to što je za Evropu Kosovo davno završena tema - ističe Džunova i dodaje da bi morala postojati ustanova koja registruje i upozorava na ozbiljne greške koje nam se u štampi i na televiziji serviraju.

Moj ugao

Aleksandar Radić, vojni analitičar

Takve greške su odraz ljudske nemarnosti, jer većina koristi internet kao relevantan izvor informacija, što je učinila i ekipa Javnog servisa. Podsetio bih da se ne tako davno desilo se i to da je na mestu Kosova bila ucrtana Makedonija.

Svetska banka 2009. priznala Kosovo

U kancelariji Svetske banke potvrđuju da je RTS pustio mapu iz njihovog izveštaja. Kako su nam rekli, ova organizacija već četiri godine priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

- To nije nova informacija jer je Svetska banka još pre četiri godine prihvatila Kosovo kao punopravnog člana. Od tada se sve mape, članci i izveštaji za balkanski region objavljuju na isti način, izdvajajući Kosovo iz države Srbije - objašnjava Vesna Kostić iz kancelarije Svetske banke.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi