Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinarima manjkaju prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2013.

Autor: Biljana Ljubisavljević Izvor: Pregled

Novinarima manjkaju prava

Nezavisno udruženje novinara Srbije predstavilo je juče u Nišu predlog aneksa ugovora o radu novinara, novinara honoraraca i glavnih i odgovornih urednika.

Prema predlogu NUNS-a postojeće ugovore o radu zaposlenih u medijima trebalo bi dopuniti aneksima kako bi bio zaštićen njihov profesionalni status.

„Aneksima želimo da definišemo prava i obaveze novinara  i urednika u oblasti njihove profesije. Ta prava i obaveze zasnivale bi se pre svega na poštovanju Kodeksa novinara Srbije, kao etičkog standarda profesionalnog postupanja novinara. Odredbe aneksa nose određenu dozu zaštite i primenjivale bi se u onim trenucima kada novinari bivaju prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, a takvih situacija je sve više“, istakao je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

On je istakao da smo svedoci sve češćeg kršenja Kodeksa novinara Srbije, a da se novinari iz raznih, često i opravdanih razloga, nisu do sada bavili sopstvenim položajem.

„Zbog straha od gubitka posla novinari u Srbiji su primorani da se mire s drastičnim izmenama sadržine njihovih tekstova i naslova, i da se mire s tim da svojim imenom stoje iza takvih tekstova. Onog  trenutka kada aneksi postanu sastavni deo našeg posla moći ćemo da napravimo iskorak ka boljem, odgovornijem i profesionalnijem novinarstvu. Novinari tada ne bi mogli da ostanu bez posla zbog odbijanja da napišu tekst ili izvrše neki drugi nalog koji se protivreči pravnim i etičkim pravilima novinarske profesije ili njihovom sopstvenom ubeđenju“, naglasio je Obradović.

Prema njegovim rečima aneksi imaju za cilj da zaštite novinare i urednike i pred nezavisnim regulatornim telom, a ukoliko je potrebno i na sudu.

„Aneks ugovora ne zadire u oblast radnog prava, već samo u oblast profesionalnih prava i obaveza novinara i urednika. Tako bi između ostalog aneksom ugovora, profesionalna prava i obaveze novinara honoraraca, koji su inače najugroženiji među novinarima, bila izjednačena s pravima i obavezama stalno zaposlenih novinara“, kazao je Obradović.

Kako je pojasnio Obradović sa aneksima ugovora već su upoznati novinari i urednici u Beogradu, Novom Sadu i Užicu, tako da će uskoro biti definisan njihov konačan tekst.

„Nakon toga krenućemo u pregovore s poslodavcima da postojeće ugovore dopune aneksima. Ne verujem da će pohrliti da to učine, ali moramo da učinimo taj korak. Nadamo se da će najpre javni servis svojim primerom pokazati da je tako nešto neophodno novinarskoj profesiji“, rekao je Obradović i dodao da se nada da će najbolju reakciju na predložene anekse imati oni mediji koji drže do svog profesionalnog ugleda.

Za studente 15 stipendija

Na osnovu konkursa raspisanog 7. novembra 2013. godine, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević doneo je odluke o dodeli pet godišnjih stipendija studentima za deficitarna zanimanja i deset godišnjih nagradnih studentskih stipendija. Na konkurs se prijavilo 63 kandidata. Odluka je objavljena na oglasnoj tabli u zgradi Gradske uprave Grada Šapca, kao i na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Šapca (www.sabac.org) u rubrici Konkursi. Mesečni iznos studentske stipendije je 14.000 dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi