Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neću da drugi trpe što mene progone
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2013.

Autor: P. Klaić Izvor: Dnevnik

Neću da drugi trpe što mene progone

Aida Ćorović više nije na čelu novopazarske nevladine organizacije „Urban-in”, zbog učestalih pretnji koje, kako za „Dnevnik” kaže, trpi već tri godine, kao i zbog toga što ne želi da ta organizacija trpi zbog pritisaka na nju.

 

– Otkako sam počela javno da prozivam prvog čoveka Islamske zajednice Muamera Zukorlića, pretnje su učestale – kaže Aida Ćorović.

– Svi njegovi mediji ne biraju način i sredstva da lažu sugrađane o tome šta sam izjavljivala, pokušavaju da me predstave kao islamofobičnu, protivnicu pokrivanja žena. Sve to čine jer javno govorim šta on radi u svoje nimalo časne političke svrhe.

Po njenim rečima, policijsko obezbeđenje je dobila pre dve i po godine, ali se situacija znatno pogoršala pre dvadesetak dana.

– Stigle su pretnje jednog mladog čoveka, Mirze Ganića, koji za sebe tvrdi da je mudžahedin i da se nalazi na ratištu u Siriji. On je non-stop na „Fejsbuku”, dostupan je na telefonu, pa u tu priču o ratištu ne treba verovati, ali je prilično opskuran lik. Na „Fejsbuk” stranu je stavio svoju fotografiju kako stoji iznad izgorelog leša pa je na njega montirao moju glavu i vrlo ružnim rečima pozvao braću muslimane da me kolju. Policija je procenila da mi je potrebno stalno policijsko obezbeđenje, koje mi je i dodeljeno – objašnjava Aida Ćorović.

Ona kaže da joj od početka prete neki nazovivehabije, među kojima ima mnogo kriminalaca koji se samo predstavljaju kao muslimani iako im je kriminal jedini poziv. Dodaje da to nije jedini razlog za njeno povlačenje iz  „Urban-in-a”.

– Mnogo važniji razlog je što sam kao čelni čovek organizacije bila odgovorna za mlade ljude koji dolaze kod nas. Mnogi od njih su zbog mojih stavova trpeli uvrede, šikaniranje u školi. Mnogi roditelji se plaše da puste decu da dođu i koriste naše programe baš zbog moje vidljivosti u medijima. Htela sam te mlade ljude da oslobodim balasta svojim odlaskom s mesta direktorke „Urban-in-a” – kaže Aida Ćorović.

Ipak, za tu organizaciju će ostati vezana mestom u Upravnom odboru, ukoliko se kolege slože s tom idejom, a za „Dnevnik” kaže da će sada više da se posveti radu u medijima. Kako navodi, napraviće sajt koji će se baviti lokalnim temama, a za prvo vreme će se fokusirati na manjinske teme, probleme s Bošnjačkim nacionalnim većem, njegovom zloupotrebom.

– Radiću kao individualac, svesna da će me neko vreme izdržavati muž, ali zaista želim da se posvetim pisanju i borbi za bolju medijsku sliku u mestu u kojem živim – zaključila je ona.

Juče je i Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo nadležne da efikasno reaguju na pretnje upućene Aidi Ćorović. NUNS je podsetio na to da je Aida Ćorović jedna u nizu onih koje policija mora da čuva danonoćno samo zbog toga što se usuđuje glasno i jasno da kaže svoje mišljenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi