Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Slučaj Kikindskih i primer Simpa
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2013.

Autor: Ivan Stanković Izvor: Danas

Slučaj Kikindskih i primer Simpa

Za početak, želim da bude jasno da nisam pristalica kršenja zakona pod bilo kakvim izgovorom, i mislim da zakon treba da važi za sve. No, jedan slučaj o kojem se ovih dana govori i piše još jednom me je uverio da u Srbiji niko čak i ne pokušava da sakrije da ovde to nije tako, a državni organi se cinično rugaju svojim građanima.

Reč je o slučaju Kikindskih novina. Nemam ništa protiv toga da poreska inspekcija kontroliše bilo čije poslovanje i da razrezuje kazne ako je bilo nepravilnosti u tom poslovanju. Ali reagovanje Poreske uprave na tekst Miloša Vasića o Kikindskim, a nakon toga i reagovanje Željka Bodrožića na reagovanje Poreske uprave, navelo me je da se setim jednog slučaja u vezi sa porezima, a to je slučaj Simpa iz Vranja.

Simpo je privatna firma, kao i Kikindske. A neplaćanje poreza u ovoj zemlji je prekršaj za koji sledi ozbiljna novčana kazna. Stoga me zanima kako je bilo moguće da Simpov dug za porez naraste do neslućenih razmera, a da Poreska uprava ne izvrši nikakvu kontrolu, već da za to saznamo samo zato što je Mlađan Dinkić želeo da se osveti Dačiću što ga je ovaj izbacio iz vlade.

Osim toga, zanima me i kako to da nismo saznali kolika je kazna razrezana Simpu za taj prekršaj. Ali saznali smo da se Simpo dogovorio sa državom da reprogramira dug i račun mu je veoma brzo odblokiran. Isto tako, saznali smo i da će deo duga biti konvertovan u državno vlasništvo, ali i da je država dala Simpu pozajmicu (da, da, iz budžeta, od naših para) kako bi mogao da plati deo duga, i da je ta pozajmica jedan od razloga za ogromnu rupu u budžetu.

Ja bih sada, kao građanin čijim se novcem puni budžet, pitao državu odakle joj pravo da od mog novca daje pozajmicu jednoj privatnoj kompaniji, i zašto jedna privatna firma (Simpo) može od države da dobije reprogram duga, konvertovanje duga u vlasništvo i pozajmicu za vraćanje duga, a druga privatna firma (Kikindske) ne može ništa od toga, već dobije samo blokadu računa? Evo, ja kao građanin čijim se novcem puni budžet, zahtevam da Kikindske dobiju isti tretman kao i Simpo i da se Kikindskim novinama odobri pozajmica iz budžeta za plaćanje kazne.

Dakle, nakon poređenja ova dva slučaja postaje sasvim jasna i opravdana zapitanost Miloša Vasića nad time šta Poreska uprava ima protiv Kikindskih, a cinično pismo Uprave u kojem dotična piše da samo radi po zakonu postaje uvreda za inteligenciju.

Gospodo iz Poreske uprave, ako vi samo radite po zakonu, recite mi onda koji je to zakon važio u slučaju Simpa, a koji u slučaju Kikindskih? Stoga bih gospodu iz Poreske uprave zamolio da nas ubuduće poštedi svojih ciničnih saopštenja, jer nam je dovoljna kazna što živimo u zemlji u kojoj niko ne krije da zakoni ne važe za sve.

Autor je arhitekta iz Beograda

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi