Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  SEEMO osudio pritisak na novinare na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2013.

Izvor: Tanjug

SEEMO osudio pritisak na novinare na Kosovu

Organizacija medija jugoistočne Evrope (SEEMO) osudila je danas direktan pritisak koji je vršen na novinare na Kosovu pred lokalne izbore i pozvao kosovske vlasti i Euleks da istraže incidente i kazne odgovorne.

SEEMO je izrazio zabrinutost zbog incidenta u kome su nepozanete osobe dopisniku Tanjuga u Prištini Fatmiru Šeholiju zapalile automobil ispred jednog restorana u Gračanici.

Vozilo je zapaljeno 1. decembra oko 17. 45 časova dok je Šeholi bio na zadatku izveštavanja o drugom krugu lokalnih izbora, navodi se u saopštenju.

SEEMO je preneo da je ekipu RTV Puls napalo u Gnjilanu obezbeđenje opštine 1. decembra prilikom dolaska na izveštavanje o incidentu koji se dogodio tokom glasanja.

Prema navodima Udruženja novinara Srbije (UNS) i Udruženja novinara Kosova i Metohije(DNKiM) pripadnik obezbeđenja, kojeg su oni identifikovali kao Vladan Aksić, namerno je udario kamermana RTV Puls Nenada Stankovića ispred zgrade, navodi se u saopštenju.

Kada su Stanković i drugi iz ekipe RTV Puls prijavile indicent policiji, prema navodima UNS-a DNKiM, oni su zadržani u policijskoj stanici duže vreme bez ikakvog razloga, a u međuvremenu, kako tvrde udruženja, niko od optuženih napadača nije ispitivan niti uhapšen.

SEEMO je pozvao kosovske vlasti, kao i Euleks, da istraže oba incidenta.

“Važno je da novinari na Kosovu mogu da rade slobodno bez ikakvog pritiska”, poručio je generalni sekretar SEEMO Oliver Vujović.

“Pozivamo vlasti na Kosovu da istraže sve nerešene slučajeve prošlosti i kazne odgovorne za pretnje i napade na novinare”, zaključio je on.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi