Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Masovne tuče u Odžacima, prebili čak i devojku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 12. 2013.

Autor: Milan Laketić Izvor: Blic

Masovne tuče u Odžacima, prebili čak i devojku

Tuče, intervencije policije, kupovina glasova i međusobne optužbe političkih stranaka obeležili su jučerašnje lokalne izbore u opštinama Voždovac, Odžaci i Kostolac. Po atmosferi kakva je vladala prethodnih nedelja, moglo se pretpostaviti da će ovi izbori biti sve samo ne demokratski.

U Mesnoj zajednici Bački Gračac u Odžacima na jednom biračkom mestu došlo je do opšte tuče u kojoj je jedna devojka povređena.

Glasanje je bilo prekinuto na sat vremena, policija je intervenisala i najavila da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti podnete odgovarajuće krivične prijave.

Srpska napredna stranka je saopštila da je povređena devojka njihova aktivistkinja i da je posle incidenta prebačena u bolnicu.

Nešto kasnije nepoznate osobe sačekale su Stevana Cvjetkovića, predsednika Mesnog odbora Srpske radikalne stranke u Bačkom Gračacu, izudarale ga pesnicama po glavi, sele u automobile i pobegle, a Cvjetkoviću je ukazana lekarska pomoć.

Na samom glasačkom mestu nije bilo nikakvih incidenata, ali smo u biračkom odboru čuli da je pred ulazom došlo do tuče - izjavila je za “Blic” Vera Tojagić, predsednica biračkog odbora. Do bliskog susreta i fizičkog obračuna pristalica dve najuticajnije stranke, DS i SNS, došlo je oko podne u Bogojevu, rečeno je u somborskoj policijskoj upravi.

Demokratska stranka je saopštila da je u Odžacima bio prisutan veliki broj batinaša koji agituju za SNS, kao i da do pojedinih biračkih mesta birači ne mogu da prođu ukoliko se prethodno ne legitimišu kod ovih osoba koje u spiskovima proveravaju da li ti građani glasaju za SNS.

Osim službenih automobila javnih preduzeća iz Novog Sada, ulice Odžaka vrve od crnih automobila i džipova sa registracijama iz cele Srbije.

U Bogojevu je napadnuta porodica člana biračkog odbora iz DS i jedna osoba je nakon lekarskog pregleda upućena u bolnicu u Sombor - navodi DS. Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za “Blic” da ga ne iznenađuju incidenti na lokalnim izborima.

Reč je verovatno o spoju atmosfere u kojoj su lokalni izbori pitanje života i smrti za stranku - navodi Stanković.

Do 18 sati na beogradskoj opštini Voždovac glasalo je 30 odsto birača, a u Odžacima izlaznost do 18 sati bila je 58, 94 odsto. Na izbore u opštini Kostolac do 15 sati izašlo je 36,9 odsto.

Napadnuti novinari TV B92 i TV Prve

Novinari i snimatelji televizija B92 i TV Prve fi zički su napadnuti dok si snimali incidente na glasačkim mestima u Odžacima. Novinarka Jovana Štetin je ispričala da su ih napali dok su snimali tuču ispred biračkog mesta u Bačkom Gračacu.

Stigli smo na lice mesta kada je to biračko mesto bilo zatvoreno zbog tuče. Snimali smo koškanje koje je još trajalo, nakon čega su počeli da nas psuju i da fizički nasrću na nas - kazala je ona

Pedeset uhapšenih zbog kupovine glasova

Policija u Somboru je tokom prethodne nedelje privela više od 50 osoba osumnjičenih da su kupovali glasove na lokalnim izborima u Odžacima. U petak je priveden Branislav Švonja, bivši kandidat za gradonačelnika Novog Sada i Zadra.

Novosadski odbor SNS navodi da je Švonja, predsednik Srpske demokratske stranke, “već duže vreme produžena ruka DS-a preko kojeg se Bojan Pajtić nezakonitim sredstvima bori protiv SNS”. Međutim, Miroslav Vasin, predsednik vojvođanskog dela DS, kaže za “Blic” da DS nema ništa sa Švonjom.

Privedeni su Odžačanima za glas obećavali od tri do pet hiljada dinara. Pravili su spiskove sigurnih glasača i davali im kaparu od 1.000 dinara. Ostatak je trebalo da dobiju nakon što neko od njihovih aktivista, najčešće posmatrača ili članova biračkih mesta, potvrdi da je “ispravno” glasao.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi