Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Poligraf za slučaj Ćuruvija danas nema smisla
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 12. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Poligraf za slučaj Ćuruvija danas nema smisla

Da li su tokom skoro 15 godina, koliko se istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije drži formalno otvorenom, nekadašnji DB-ovci Milan Radonjić i Ratko Romić dali izjavu na poligrafu, javnosti nije poznato, a njihova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović kaže za Danas da to i ne bi mogla da otkrije, pošto je postupak tajan.

- Nijednom svom klijentu ni u jednom predmetu ne savetujem, niti dozvoljavam, da ide na poligraf. U ovom slučaju posle toliko godina i toliko povlačenja po medijima poligraf ne bi ni imao smisla, jer je posle svega što je napisano o njima, normalno da se ljudi uznemire. Poligraf može da bude efikasan samo kad se neko ispituje odmah pošto se desi to za šta se ispituje, kaže Nikodinovićeva.

Dodaje da će svojim klijentima ispitivanje na poligrafu dozvoljavati (u bilo kom slučaju) kada to bude sredstvo prema Zakonu o krivičnom postupku i kada ispitivanju budu mogli da prisustvuju i advokati.

Prema dostupnim i ranije objavljenim informacijama bivši šef beogradskog RDB-a Milan Radonjić je u istrazi ispričao da su pripadnici beogradskog RDB pratili Ćuruviju do nekoliko minuta pred ubistvo zato što je ubijeni novinar trebalo da ostvari „bezbednosno interesantnu vezu“, te da su agenti povučeni kad je došao do ulaza gde je stanovao.

Podsetimo, Komisija za istinu o ubijenim novinarima uskoro će zaokružiti punu godišnjicu rada, a tokom tog vremena više puta su najavljivani pomaci postignuti posebno u slučaju Ćuruvije i ubijenog dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine Milana Pantića.

Međutim, prošle nedelje je povodom akcije javnog objavljivanja „bele knjige“ o pretnjama i nasilju nad novinarima, koja bi počela pretećim pismima koje su dobijali Ćuruvija, Pantić i Dada Vujasinović, a nastavila bi se aktuelnim pretnjama sadašnjim redakcijama, Veran Matić objavio i da je nestala beležnica sa podacima jednog svedoka. Reč je navodno o podacima svedoka koji je izjavio da je video ubicu Ćuruvije 11. aprila 1999. i da bi ga mogao prepoznati. Beležnica je, po Matićevim rečima, nestala iz jedne nevladine organizacije kojoj se svedok javio. Matić je dodao i da sem nekadašnjeg šefa RDB Radomira Markovića, još najmanje pet osoba mogu da posvedoče ko je ubio Ćuruviju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi