Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medijski radnici protiv Nacrta nove uredbe o autorskim i srodnim pravima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 12. 2013.

Autor: I. B. Izvor: Večernje novosti

Medijski radnici protiv Nacrta nove uredbe o autorskim i srodnim pravima

Na javnoj debati o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, održanoj juče u Medija centru u Novom Sadu, donet je zaključak da postojeći zakon ne treba nikako menjati, jer, za razliku od Nacrta novog zakona, u potpunosti štiti prava autora.

Predsednik Foto asocijacije Vojvodine, koji je ujedno i foto-reporter "Novosti", Darko Dozet, rekao je da se štiteći postojeći zakon štite i radna mesta medijskih radnika.

- Sporan je član 1. Nacrta predloga koji predviđa široko postavljenu definiciju, a po kojoj se pod autorskim delom ne smatraju dnevne novosti i druge vesti koje imaju karakter medijskih informacija - naglasio je Dozet.

Opravdanje za takav predlog, po njegovom mišljenju, zakonodavac nalazi u Bernskoj konvenciji, međutim, taj član na koji se poziva ima drugačiju formulaciju i ona se ne primenjuje na dnevne novosti i razne vesti koje imaju karakter običnih izveštaja iz štampe.

Učesnici debate su se složili da je, ako je zakonodavac hteo da zakon prilagodi Bernskoj konvenciji, trebalo da ga prepiše od reči do reči, kao što su to uradili zakonodavci drugih zemalja.

Javnoj raspravi prisustvovali su predstavnici Udruženja sportskih novinara, Foto asocijacije Vojvodine, ULUPUDS, Foto saveza Srbije, Udruženja novinara Srbije, Centra za istraživačko novinarstvo, koji su podržali primedbe.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi