Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Janjušević: Nisam odbio poligraf
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 12. 2013.

Autor: J. Lukač Izvor: Danas

Janjušević: Nisam odbio poligraf

Nekadašnji savetnik u Vladi Srbije Zoran Janjušević oštro je odbacio informaciju da nije pristao na poligrafsko testiranje u istrazi ubistva novinara Milana Pantića i dostavio Danasu službenu belešku o razgovoru koji je obavljen sa njim u policiji 4. oktobra ove godine i gde se poligraf ne pominje.

 

Sa druge strane, u Komisiji za istinu o ubijenim novinarima ostali su pri informaciji da je Janjušević odbio poligrafsko testiranje i u posebnom saopštenju naveli da je o tome bilo reči nakon što je Janjušević potpisao službenu belešku.

Napomenuto je da članovi Komisije ne sprovode istrage, već policija i BIA.

- Lažna informacija da sam odbio poligrafsko ispitivanje u slučaju ubistva novinara Milana Pantića je upravo potekla od Komisije za ispitivanje ubistva novinara čiji je predsednik Veran Matić, a ne od policije. Ovakvo davanje lažnih informacija za takvo gnusno krivično delo u kome je nevini čovek izgubio život, po meni može biti motivisano samo ličnim razlozima. Ako nije reč o ličnim razlozima, neka Matić kao predsednik Komisije objasni iz kojih razloga je data takva lažna informacija medijima tokom trajanja istrage, izjavio je Janjušević.

Dodao je i da „svaka službena beleška sadrži i pitanje o poligrafskom ispitivanju ako ga je bilo“.

Prema Janjuševićevim rečima, nekadašnji šef kabineta premijera Zorana Đinđića i predsednik UO cementare „Novi Popovac“ Nemanja Kolesar „dobio je kopiju službene beleške u kojoj piše da je odbio poligrafsko ispitivanje“.

Janjušević je Danasu dostavio kopiju „Službene beleške o obaveštenju primljenom od građana“, u kojoj se navodi da je u prostorijama Uprave kriminalističke policije u Beogradu, sa njim obavljen razgovor 4. oktobra ove godine. Sem Janjuševićevih ličnih podataka, i potpisa policajaca koji su sa njim obavili razgovor, kao i vreme provedeno u ispitivanju - 11 do 13 sati, beleška sadrži sledeću Janjuševićevu izjavu:

„Povodom krivičnog dela ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine, mogu da izjavim da sam prvi put čuo za isto tek 2002. godine, kad sam od strane Vlade RS imenovan za člana Saveta za državnu bezbednost.

Konkretno, jedna od tačaka na dnevnom redu na Savetu na kojem sam ja koordinirao su bila i dva ubistva - novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Na mestu člana Saveta sam bio od novembra 2002. do septembra 2003. godine. Koliko se sećam, tema ubistva novinara je bila na svakom sastanku Saveta, ali se nije mnogo odmicalo u radu i istrazi do smene (Milorada) Bracanovića i Vlade Dragićevića.

Na Savetu kojim sam ja rukovodio, od zainteresovanih članova najviše se isticao Žarko Korać, koji je uvek postavljao pitanja i zalagao se da se navedena ubistva što brže rasvetle. To je sve što imam da izjavim vezano za ubistvo novinara Milana Pantića“, rekao je Janjušević u policiji, prema dokumentu koji nam je dostavio i koji ne sadrži ništa više sem navedenog.

Sa druge strane, Komisija za istinu o ubijenim novinarima je saopštila da je prema policijskom izveštaju nakon što je zahtevao i dobio kopiju beleške, Janjuševiću ponuđen i poligraf na koji nije pristao.

- U dokumentu Službena beleška koji je zaveden u Upravi kriminalističke policije pod brojem KU: - 259/01-JA1460 od 04.10.2013, koju je sačinio rukovodilac Radne grupe kaže se između ostalog: „... Janjušević je izneo svoja saznanja, u vezi čega je sačinjena beleška o obaveštenju primljenom od građana, KU 259-1. „U 13 sati završeno je obavljanje razgovora, Janjuševiću je pročitana službena beleška, na koju on nije imao primedbi i koju je uredno potpisao i jedan primerak beleške i dobio. Nakon toga, od strane rukovodioca radne grupe Janjuševiću je ponuđeno poligrafsko testiranje, što je isti odbio, objasnivši da je sva svoja saznanja već prethodno izneo i da nema ništa drugo, od već rečenog da doda“ - navodi se u saopštenju Komisije.

„Ova službena beleška je zvaničan dokument MUP-a Srbije. Iz nje je jasno da je Zoran Janjušević odbio poligrafsko ispitivanje. To takođe potvrđuje da predsednik Komisije nije dao „lažnu izjavu“ iz „ličnih razloga“ kao i da ova činjenica ne potiče iz Komisije, već iz dokumenta MUP-a Srbije.Tako jasno otpadaju sve insinuacije o motivima za objavljivanje ove informacije na koje se poziva gospodin Janjušević“, dodaje se dalje u saopštenju Komisije.

Posebno se ističe i to da članovi Komisije nisu ti koji vode istragu, niti odlučuju o mogućnosti da neko bude ispitan na poligrafu.

„Predistražne radnje sprovode radne grupe sastavljene od profesionalnih policajaca MUP-a Srbije, kojima u određenim slučajevima pomažu pripadnici BIA. Komisija ne odlučuje o načinu vođenja istrage, ko će biti saslušan i kome će biti ponuđeno poligrafsko ispitivanje. U svom poslu radne grupe su potpuno autonomne i za svoj rad odgovorne direktoru policije koji ih je imenovao“, ističe se u saopštenju Komisije za istinu o ubijenim novinarima.

Hronologija

Zoran Janjušević je dostavio Danasu i kopiju rešenja po kome je od 17. aprila 2002. raspoređen na rad na određeno vreme u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, na mesto savetnika počev od 1. aprila te godine, sa potpisom i pečatom tadašnjeg sekretara Vlade Maje Vasić.

Kako je naveo, taj dokument pokazuje da on nikakve veze ne može da ima sa privatizacijom fabrike cementa „Novi Popovac“ kod Paraćina, s obzirom da je tender za cementaru raspisan u julu 2001.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi