Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Privatizacija cementare- motiv ubistva Pantića?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 12. 2013.

Autor: Dušan Telesković Izvor: Politika

Privatizacija cementare- motiv ubistva Pantića?

Zoran Janjušević tvrdi da nije radio u vladi i nije imao nikakve veze sa cementarom, ali dokument pokazuje da je samo osam dana posle ubistva prisustvovao sednici UO u funkciji savetnika predsednika vlade.

 

Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik premijera Zorana Đinđića, prisustvovao je sednici Upravnog odbora Fabrike cementa „Novi Popovac” 19. juna 2001. godine, osam dana posle ubistva novinara Milana Pantića, pokazuje dokument sa sednice ovog odbora. Time se u potpunosti pobija prekjučerašnja Janjuševićeva izjava da u vreme ubistva Pantića nije bio zaposlen u vladi i da nije imao nikakvih dodirnih tačaka sa privatizacijom cementare.

U zapisniku sa 25. redovne sednice Upravnog odbora održane 19. juna 2001. godine, u 12 časova, piše da pored osam članova prisustvuje i Janjušević, pored čijeg imena stoji da je savetnik predsednika Vlade Republike Srbije.

Predsedavajući ove sednice UO bio je Nemanja Kolesar.

Zapisnik koji pokazuje da je Janjušević prisustvovao toj sednici objavljen je na portalu „U ime naroda” i to u tekstu koji se bavi likom Novice Jovanovića, koji je označen kao „najveći poreski dužnik u Srbiji”.

Da podsetimo, Janjušević je prekjuče poslao izjavu medijima u kojoj je naveo da se odazvao pozivu policije i u razgovoru je prvo utvrđeno na osnovu dokumentacije da u vreme ubistva „za njega nepoznatog novinara i čoveka” nije bio zaposlen u Vladi Srbije.

– Na osnovu dokumenata ustanovili smo da sam ja tada bio stečajni upravnik brodogradilišta Beograd – napisao je Janjušević.

U dosadašnjoj istrazi Pantićevog ubistva došlo se do ozbiljnih sumnji da je jagodinski novinar likvidiran zbog pisanja upravo o privatizaciji cementare „Novi Popovac”.

Pantić je objavio šest tekstova od 17. do 30. maja 2001. godine, dakle dve nedelje pred ubistvo i osam meseci pre privatizacije cementare. Tekstovi su objavljeni u „Večernjim novostima” i lokalnom listu „Štampa” za koji je Pantić pisao pod pseudonimom. U tim tekstovima je najavljivao kad će fabrika biti privatizovana, kome će se prodati i za koju cenu.

Pantića je posebno zanimalo šta će biti sa zaposlenim radnicima cementare, istovremeno navodeći da je cena za koju je dogovorena prodaja mala za jedno tako profitabilno preduzeće. Osam meseci pre privatizacije napisao je da je već dogovorena prodaja cementare Švajcarcima čije se ime drži u tajnosti.

Da podsetimo, u januaru 2002., 70 odsto kapitala cementare „Novi Popovac” kod Paraćina, preuzela je švajcarska kompanija „Holcim”, za 52,5 miliona dolara. Tender za cementaru je raspisan u julu 2001. mesec dana nakon Pantićevog ubistva.

Dok istraga dalje utvrđuje motive i počinioce ovog zločina, u javnosti je juče nastavljena razmena saopštenja između Zorana Janjuševića i Komisije za ispitivanje ubistava novinara. Glavna tema je naravno poligrafsko testiranje za koje Janjušević tvrdi da mu nije ni ponuđeno, dok je komisija poslala kopiju službene beleške u kojoj piše da je on odbio detektor laži sa obrazloženjem da je sva svoja saznanja već izneo i da nema šta da doda. Janjušević tvrdi da svaki policijski pripravnik zna da se poligraf nudi na početku, odnosno pre policijskog ispitivanja.

– Nije moguće da mi je poligraf ponuđen tek kada sam napustio zgradu policije i da je onda policajac napravio službenu belešku o tome – napisao je u svom jučerašnjem reagovanju Janjušević.

Iz komisije ukazuje da je u konkretnom slučaju reč o predistražnim radnjama koje oni nemaju ovlašćenja da obavljaju, i da bi svaki dalji razgovor trebalo da se vodi sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova ili drugih nadležnih institucija.

Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine, u ranim jutarnjim satima u ulazu zgrade u kojoj je stanovao dok se vraćao iz prodavnice. Svi tragovi koji su pronađeni na licu mesta fiksirani su, obrađeni, izuzeti i uredno se čuvaju do pronalaska izvršioca ovog krivičnog dela.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi