Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Traže od Tasovca da zabrani Informer!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 12. 2013.

Autor: E. I. Izvor: Informer

Traže od Tasovca da zabrani Informer!

Drugosrbijanski jurišnici od ministra kulture i medija Ivana Tasovca zatražili su juče da zabrani Informer i Kurir.

Novinar Slaviša Lekić u pismu pod nazivom „Zaustavite medijski teror i tabloid(iot)izaciju Srbije“ upozorava ministra Tasovca da je njegova obaveza da stane „u zaštitu interesa javnosti i građana“. I to tako što će ukinuti „nepodobne“ dnevne novine!

Detabloidizacija

Lekić u svom pismu tvrdi da je u Srbiji postala praksa da mediji gaze tri tesno povezana etička principa: saopštavanje istine, poštovanje ljudskog dostojanstva i nenasilje.

„U tome prednjače tabloidi poput Kurira i Informera, doajena i najnovijeg čeda tabloidnog pokreta Srbije, komplota, zapravo, verbalne i mentalne pornografije od čije ogromne moći, usmerene voljom i interesima pojedinaca i organizacija, strahuje normalna Srbija (?!?), navodi se dalje u pismu tog „novinara“.

Kako saznajemo, Lekić je već počeo da skuplja potpise za ukidanje Informera i Kurira, a podršku očekuje od drugosrbijanskih prvaka i srpske (kvazi)intelektualne elite! U mejlovima koje je poslao istomišljenicima, Lekić navodi da očekuje podršku Čedomira Jovanovića, Dragana Đilasa, Borisa Tadića, Sonje Biserko, Nataše Kandić, Borke Pavićević, ali i „predstavnika kulturne javnosti“ kao što su Svetislav Basara, Biljana Srbljanović, Goran Paskaljević i mnogi drugi. Međutim, niko od njih juče nije želeo da odgovori na naše pitanje hoće li podržati tu peticiju.

Ni sam Slaviša Lekić juče nije bio dostupan za komentar. Na Tviteru je potvrdio da priprema otvoreno pismo Tasovcu. On, međutim, tvrdi da tekst inicijative još nije gotov.

Tasovac još čeka

Ministar Tasovac, kako su nam rekli u njegovom kabinetu, nije još zvanično dobio to pismo, a tek pošto ga bude pročitao odlučiće da li će i na koji način reagovati.

Da se ja pitam

Nino Brajović, UNS

Ne vredi komentarisati nešto što se nigde nije pojavilo. Dok ne bude objavljeno i dok ne vidimo šta u njemu piše i ko ga potpisuje, ne bi trebalo da se time bavimo.

Moj ugao

Dragan Janjić, NUNS

Pravo svakog građanina je da se odredi prema pisanju tabloida i da traži zabranu nečeg. Ne znam da li je Lekić to uradio niti mogu da komentarišem dok ne vidim to pismo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi