Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kusturica dobio spor protiv “E-novina”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2014.

Autor: D. Telesković Izvor: Politika

Kusturica dobio spor protiv “E-novina”

Presudom od 11. decembra prošle godine Viši sud u Beogradu obavezao je Petra Lukovića i „E-novine” da reditelju Emiru Kusturici isplati ukupan iznos od 336.000 dinara zbog pretrpljenih duševnih bolova, povrede ugleda i časti.

 

Luković i „E-novine” trebalo bi da plate iznos od 150.000 dinara na ime naknade štete i 186.600 dinara na ime troškova postupka. Isto tako, osuđeni moraju da presudu bez komentara i odlaganja objave u javnom glasilu „E-novine”.

Sud je ocenio da su Petar Luković i „E-novine” odgovorni zbog toga što su objavili neistinite informacije o Emiru Kusturici preuzete sa sajta „Peščanik”.

Reditelj Emir Kusturica podneo tužbu protiv „E-novina”, zbog povrede ugleda i časti, u tekstu „Novogodišnja bajka za ubice”, čiji su autori Zoran Janić i Miroslav Bojčić.

U tom tekstu reditelj je doveden u vezu s plaćenim ubicom Veselinom Vukotićem, za kojim je bila raspisana Interpolova poternica, a kome je, prema autorima teksta, tokom njegovog skrivanja u Španiji i Francuskoj, Emir Kusturica bio glavni čovek za vezu sa Srbijom, osoba za kontakt, nerazdvojni prijatelj.

Autori su, ispostavilo se bez dokaza, tvrdili i da je Kusturica obavljao ulogu kurira između SDB Srbije (Jovice Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac.

Ništa od ovih tvrdnji autora, ispostavilo se u sudskom postupku, nije bilo tačno.

Tužba Kusturice je u to vreme podigla veliku medijsku prašinu pre svega zbog činjenice da je reditelj tražio dva miliona dinara odštete.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tada je saopšteno da tužba predstavlja otvoren pritisak na redakciju tog internet portala.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije s druge strane nisu podržali portal, kao ni stav NUNS-a, jer „E-novine” nisu navele nikakve dokaze za teško optužujuće tvrdnje, niti su navele izvor ni poreklo.

Advokat Zdenko Tomanović, čija je kancelarija zastupala Kusturicu u ovom postupku, izjavio je da javne ličnosti imaju pravo da zahtevaju poštovanje svoga ugleda i časti. Pri tome u odnosu na reputaciju javnih ličnosti obaveza novinara je da postupa u dobroj veri i na preciznom činjeničnom osnovu, da obezbede pouzdane i precizne informacije i ne mogu se osloboditi svoje obaveze da provere činjenične izjave kojima se kleveće određena javna ličnost, u konkretnom slučaju Emir Kusturica.

– I u vezi sa javnim ličnostima mora se postupati u skladu sa novinarskom etikom, uz poštovanje novinarskih dužnosti i odgovornosti. Granice prihvatljive kritike jesu šire u pogledu javnih ličnosti nego u odnosu na druge pojedince, i javne ličnosti moraju da pokažu visoki stepen tolerancije, ali se mora poštovati njihov ugled i čast. Oni imaju pravo na zaštitu uvek kada ne postoji opravdani javni interes za otvorenom diskusijom o političkim pitanjima i pitanjima od javnog interesa – izjavio je Tomanović.

Komentari (4)

ostavi komentar
sre

15.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:46

невероватна дискриминација

зашто нисте објавили мој коментар под насловом ''невероватно''? Претпостављам да жалите вашег пријатеља Луковића!!!!

Odgovori
sre

15.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:32

neverovatno

Дакле, има шансе да се овај почасни грађанин Техерана макар опомене!

Odgovori
uto

14.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:00

kusturica car

hvala Bogu da je neko stao na put Petru Lukovicu . Svaski drugi komentar je nepotreban.

Odgovori
uto

14.01.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:18

shoulders, no head

Hoće li kupiti šampon od tih para?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi