Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Danas hapse Ćuruvijine ubice!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2014.

Autor: Boško Vukčević Izvor: Naše novine

Danas hapse Ćuruvijine ubice!

Na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal danas će biti uhapšeni osumnjičeni za ubistvo novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije. Ovom optužnicom kao neposredni izvršilac likvidacije Slavka Ćuruvije označen je Miroslav Miki Kurak, Radomir Marković se tereti kao nalogodavac ubistva, Milan Radonjić kao organizator, a Ratko Romić kao pomagač, saznaju Naše novine.

- Njih četvorica nisu jedini na spisku osumnjičenih za organizaciju i ubistvo novinara i vlasnika nekoliko dnevnih i nedeljnih novina Slavka Ćuruvije.

Javnost će biti zaprepašćena ko je sve umešan u ovo svirepo ubistvo - kaže izvor Naših.

Samo Kurak nedostupan

Inače, optužnicom Specijalnog tužilaštva Radomir Marković, tadašnji šef Resora DB, tereti se da je sa te pozicije naredio ubistvo Slavka Ćuruvije. Milan Radonjić je kao načelnik beogradskog centra DB organizovao zločin. Kao izvršioca likvidacije Slavka Ćuruvije tužilac je označio Miroslava Mikija Kuraka, koji je u to vreme bio pripadnik posebne službe obezbeđenja DB, dok je Ratko Romić, u to vreme operativac Drugog odeljenja beogradskog centra, označen kao saučesnik u ubistvu.

Od njih četvorice jedino Kurak nije trenutno dostupan policiji i pravosudnim organima, ali je za njim raspisana Interpolova poternica i zatražena međunarodna pomoć kako bi što pre bio uhapšen.

Romić i Radonjić su pod prismotrom policije, dok Radomir Marković služi kaznu od 40 godina zbog organizovanja atentata na predsednika SPO-a Vuka Draškovića i ubistva četiri visoka funkcionera ove stranke na Ibarskoj magistrali.

Veze sa Miloševićem

Prema informacijama do kojih su došle Naše novine, u nastavku istrage biće ispitani još neki ljudi iz DB-a kao što su Stevan Basta, tadašnji zamenik načelnika Drugog odeljenja centra u Beogradu, i Veselin Lečić, u to vreme zamenik šefa beogradskog centra i Radonjićev čovek od poverenja, a tužilaštvo će pokušati da u vezu sa ovim ubistvom dovede i Mirjanu Marković, suprugu tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Inače, u javnosti se već duže vreme spekulisalo da je Miroslav Miki Kurak neposredni izvršilac ovog svirepog ubistva, što je konačno i potvrđeno ovom optužnicom.

Novinar i vlasnik „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavko Ćuruvija bio je praćen mesecima, da bi 11. aprila 1999. godina, na Uskrs, bio i likvidiran.

- Čim se ova vest raširila gradom, odmah su počele da kruže i glasine da iza ubistva stoji Mirjana Marković, supruga tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, kojoj se Ćuruvija zamerio. Tužilaštvo će pokušati da ispita i ove glasine s obzirom na to da za tako nešto već postoje određene naznake - kaže izvor Naših.

Miroslav Miki Kurak, koji je optužnicom označen kao neposredni izvršilac ovog ubistva, prema poslednjim informacijama boravi u Tanzaniji, gde organizuje safari i lov. On je Srbiju napustio 2006. godine, posle zvaničnih najava da će biti okončana istraga za ubistvo Ćuruvije.

Jovičić: Zašto DSS nije rešio ubistvo Ćuruvije

Srpska napredna stranka začuđena je izjavom potpredsednika DSS-a Slobodana Samardžića o odgovornosti Aleksandra Vučića u ubistvu Slavka Ćuruvije, izjavio je potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a Aleksandar Jovičić, uz ocenu da su takve izjave neshvatljive. Kada je reč o odgovornosti u slučaju „Ćuruvija“, on je upitao šta je DSS uradio povodom rešavanja tog ubistva za osam godina na vlasti.

- Pitajte Radeta Bulatovića zašto ubice nisu dosad uhvaćene. A imali ste i ministra policije i ministra pravde iz redova DSS-a pune četiri godine, pa pitajte i njih za odgovornost. Što se tiče pitanja zašto se sada rešava ovaj slučaj, a ne juče ili sutra, gospodine Samardžiću, postoji li pogrešno vreme za rasvetljavanje bilo kog ubistva - naveo je Jovičić.

Ranije je Samardžić rekao da „izaziva zabrinutost način na koji je Vučić najavio da će se definitivno razrešiti slučaj Ćuruvije“.

Kurak preko Dimitrijevića organizuje safari ture u Africi

Prema informacijama Naših novina, Kurak se, kao strastveni lovac, povezao sa Srđom Dimitrijevićem, ključnim posrednikom u prodaji „Telekoma Srbija“ italijanskom STET-u 1997. godine.

Njih dvojca su od Kurakovog bekstva u Tanzaniju počela da organizuju lovačke ture na gotovo svim meridijanima. Kurakova baza je u Tanzaniji, dok Dimitrijević svoj biznis vodi uglavnom iz Evrope.

Dimitrijevićeva firma iz Sremske Kamenice „Safari internešenel“ deo je „Internešenel safaris korporejšena“, a fotografije i ponuda na sajtu ove agencije nude lov na svim kontinentima: od Tanzanije, Mongolije i Jermenije do Aljaske, Argentine i Australije.

Dačić: Došlo se do novih informacija

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je očigledno da se došlo do novih informacija koje mogu da omoguće da se završi istraga o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i da se eventualno podignu optužnice i sankcionišu krivci.

Premijer Srbije je istakao da ne želi da komentariše istragu o ubistvu Ćuruvije sa političkog aspekta.

- Želim samo politički da kažem, imajući u vidu da se to dogodilo pre 2000, da je za nas, za mene lično, a siguran sam i za Aleksandra Vučića i sve nas koji smo na neki način bili u toj vlasti pre 2000, veoma značajno da svi znaju da će svako ko je počinio krivično delo odgovarati. I tada i sada, bez obzira na političku pripadnost - rekao je Dačić. On je istakao da ova vlada nije ništa čekala niti se radi o tome da je neko sakrivao neke informacije.

- Očigledno da je došlo do novih informacija koje su omogućile da se istraga završi i da se eventualno podignu određene optužnice i sankcionišu krivci. To mora da bude rad institucija sistema - poručio je Dačić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi