Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ko je vozač belog “Golfa”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2014.

Autor: D. Č. Izvor: Politika

Ko je vozač belog “Golfa”

U intervjuu datom u junu 2012. godine našem listu, Ratko Romić je komentarisao medijske navode o tome da je njegov nekadašnji kolega Stevan Basta „kandidat” za svedoka saradnika u slučaju ubistva Ćuruvije.

„Objavljuju se informacije bez utemeljenja. Bastu mogu da osude i na 77 godina zatvora. Znajući njega, ali i sve druge radnike Državne bezbednosti, oni nisu učestvovali u krivičnim delima i nemaju šta da priznaju. Ja sam bio 69 dana pritvoren tokom akcije ’Sablja’. Po izlasku iz pritvora tužio sam državu i dobio sam presudu za nezakonito pritvaranje. Sa mnom je razgovarao Jovan Prijić, tadašnji specijalni tužilac i nudio mi lagodan život u inostranstvu.

Ponuđen mi je status svedoka saradnika. Rekao sam: ’Životni san mi je da ništa ne radim, a da imam lagodan život. Žao mi je što nemam šta da vam ponudim da bih dobio taj status’. Moj odgovor je i danas isti”, rekao je naš sagovornik.

Romiću smo tada predočili informacije iz pretkrivičnog postupka za atentat na Ćuruviju, prema kojima ga je jedan očevidac identifikovao kao vozača belog „golfa”, koji je viđen na mestu zločina, kao i podatak da je na osnovu baznih stanica mobilnih telefona utvrđeno njegovo prisustvo u blizini zgrade u kojoj je živeo ubijeni novinar.

„Da je to tačno, vi i ja sada ne bismo razgovarali. Da dokazi postoje, ja bih bio u pritvoru. Moj telefon sigurno nije mogao da bude lociran u blizini zločina. Znam ko je koristio beli ’golf’ tog dana. To je poznato i državnoj i javnoj bezbednosti, kao i specijalnom tužiocu. Dao sam više izjava službenicima Državne bezbednosti i tužilaštvu. Ništa ne znam ni o ubistvu Ćuruvije, a ni o počiniocima. Dva dana ranije, vratio sam se sa službenog puta van Beograda, to je bio ratni period, a na dan ubistva obavljao sam redovne obaveštajne aktivnosti”, navodi nekadašnji operativac DB-a. Ratko Romić bio je osuđen na sedam godina zatvora zbog pomaganja u atentatu na Vuka Draškovića, lidera SPO u Budvi, ali je presudu ukinuo Apelacioni sud i u toku je novo suđenje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi