Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neosnovan poziv Agencije lokalnim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 01. 2014.

Izvor: Tanjug, RTV

Neosnovan poziv Agencije lokalnim medijima

Poziv Agencije za privatizaciju direktorima lokalnih medija da se prijave za privatizacione upravnike svojih medijskih kuća je neosnovan i protivzakonit ocenili su danas direktori više lokalnih medija i novinarskih sindikata i koalicija.

 

Agencija je, kako su naveli na konferenciji za novinare, poziv lokalnim medijima dostavila početkom godine na osnovu Predloga zakona o privatizaciji, koji je usvojila vlada, ali ne i parlament, i u kojem se traži da direktori lokalnih medija najkasnije do 10. januara dostave svoju biografiju i "pismo o zainteresovanosti za imenovanje na funkciju v.d. privatizacionog upravnika".

"Upozoravamo vladu da postupak Agencije za privatizaciju sadrži elemente korupcije i podmićivanja, jer se od direktora traži da učine nešto što će im doneti korist, a da za to u ovom trenutku ne postoji zakonski osnov", rekla je predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa, koja je dodala i da se taj sindikat protivi privatizaciji medija.

Prema njenim rečima, nejasno je po kom osnovu su svi lokalni mediji proglašeni subjektima privatizacije, s obzirom da, kako je rekla, i Ustav, Zakon o glavnom gradu i Zakon o lokalnoj samoupravi garantuju lokalnim samoupravama mogućnost da osnivaju medije.

Čabarkapa je dodala da će Ustavnom sudu biti upućen zahtev za ocenu ustavnosti postupka usvajanja Predloga zakona o privatizaciji po hitnom postupuku, budući da nije bio na javnoj raspravi i da će biti "štetan po zaposlene".

Ona je dodala i da je privatizacija lokalnih medija dala "katastrofalne posledice, jer je od 56 privatizacija samo jedna bila uspešna".

"Ako se prihvate ovakvi zakoni doći će do tajkunizacije i tabloizidizacije medija i od toga će najveću štetu imati narod", ocenila je ona.

Direktor RTV Vranje i kopredsednik Koalicije Zaposlenih u medijima Zoran Veličković rekao je da je većina direktora lokalnih medija Agenciji za privatizaciju poslala dopis u kojem je navedeno da će na zahev odgovoriti kad bude zakonskog osnova.

On je pozvao sva novinarska udruženja, sindikate, ali i Ministarstvo kulture i radne grupe koje se bave medijskim zakonima da se još jednom izjasne da li su za privatizaciju svih medija.

Predsednik sindikata Studija B Ljubiša Živanović rekao je da određene interesne grupe koje insistiraju na privatizaciji nisu dobronamerne prema toj kući i podsetio da je usvajanjem Zakona o glavnog gradu 2007. Studio B trebalo da bude izbrisan iz evidencije subjekata privatizacije.

"Gde se to žuri? Bojim se u nove greške", rekao je Živanović.

On je rekao i da ne smatra da je ispravan argument da je privatizacija medija neophodna kako ne bi bilo političkog uticaja na izveštavanje, navodeći da će "bolju i pošteniju kontrolu rada lokalnog medija imati višestranački saziv lokalnog parlamenta nego privatni vlasnik, koji može biti član političke partije".

Generalni sekretar Konfederacije slobodnih sindikata Dragan Marjanović upitao je u čijem je ineresu "nametanje zakona na silu i na brzinu" i da je pitanje u čijem je to interesu.

On je naveo da mediji ne mogu biti tretirani kao ostali privredni subjekti i da je stav sindikata da bi zakone koji ih tako tretiraju trebalo povući.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi