Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Devenport: EU pozdravlja napredak u istrazi ubistva Ćuruvije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 01. 2014.

Izvor: Beta

Devenport: EU pozdravlja napredak u istrazi ubistva Ćuruvije

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pozdravio je danas napredak u istrazi o ubistvu novinara Slavka Ćuruvije kao znak da "u Srbiji postoji vidljiv napor da se reše užasni zločini (nekadašnjeg) nedemokratskog režima protiv političkih protivnika".

"Pozdravljamo napredak u istrazi o ubistvu uglednog srpskog novinara i izdavača Slavka Ćuruvije, koji je ubijen ispred svoje kuće na Uskrs 1999. godine", navodi se u saopštenju povodom jučerašnjeg hapšenja osumnjičenih za Ćuruvijino ubistvo.

Devenport je izrazio nadu da će "odgovorni za taj strašan zločin biti privedeni pravdi" i dodao da EU "ohrabruje srpske vlasti kao i Komisiju za istragu ubistava novinara da sa istom odlučnošću nastave rad na privođenju pravdi odgovornih za ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića".

"EU neprekidno izražava zabrinutost da bi nerešena ubistva novinara u Srbiji mogla pružiti plodno tlo za kontinuirano nasilje I zastrašivanja novinara, što ugrožava slobodu govora i novinarski profesionalizam", dodaje se u Devenportovom saopštenju.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije osumnjičeni su bivši šef Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i bivši šef beogradskog Centra DB-a Milan Radonjić kao nalogodavci, i dvojica bivših operativaca DB-a, Ratko Romić i Milan Kurak, kao izvršioci.

Radonjić i Romić uhapšeni su juče, a Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je odlučilo da pokrene istragu protiv njih i predloži pritvor do 30 dana.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak je u bekstvu.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi