Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ljubavna Bi-Bi-Si afera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 01. 2014.

Autor: Branko Rosić Izvor: Nedeljnik

Ljubavna Bi-Bi-Si afera

Ove nedelje na sajtu slavnog medijskog džina Bi-Bi-Si okačen je tekst „Ljubavna afera Beograda s britanskim bendovima osamdesetih“.

Engleski novinar se u članku bavi gostovanjem, pre svega, britanskih bendova u Beogradu tokom proteklih godina. Kao sagovornik pozvan je i Lojd Kol, kanatautor koji se jesenas našao na jednoj bini u Beogradu, ali i u intervjuu na Vašaru taštine u Nedeljniku. Obrađena su i druga gostovanja, uz napomenu da su se poslednjih godina Beograd i Srbija „oprali“ od predrasuda upravo preko Edžita, klupskih zabava, dobrih koncerata...

A ti dolasci stranih zvezda počeli su još početkom sedamdesetih ili krajem šezdezetih. Bilo je to jedna od tekovina raskida sa Sovjetskim Savezom, pa se skoro pa „rušenjem“ hale Pionir od benda Dip Parpl, pokazivalo da eto u Jugoslaviji mladi mogu cirkati i koka-kolu a i svakojake slobode. I postoje razni mitovi o dolascima zvezda od kojih je jedna od najvećih - Tina Tarner, u jednoj običnoj šetnji gradom u kojem je trebalo da nastupi nazvana i toplo - Cigankom.

Koncerti su, uz ostalo, postali ta linija razdvajanja jugoslovenskog socijalizma od ostatka „zavese“ s Istoka. A onda su, devedesetih, u Milošević evoj eri, potpuno prestali dolasci stranih muzičara, i to ne samo zbog embarga već i zbog činjenice da u zemlji u kojoj je plata tri marke nemoguće organizovati nastupe svetskih zvezda za kartu ravnu godišnjim primanjima. Gostovanje britanskog benda Prodidži u hali Pionir 1995. bio je događaj ravan velikim studentskim demonstracijama naredne godine.

Dolaskom „Slobode“, 5. oktobra krenulo je i s koncertima. Setimo se samo velikog angažmana pojedinih srpskih političara, pa i samog Đinđića oko gostovanja Rolingstonsa u Beogradu, jer tamo gde „Kamenje“ nastupi, to je sertifikat neprikosnovenih ljudskih sloboda koji Džeger izdaje s jednakim značajem kao i komisije EU.

I to gostovanje je tada odloženo upravo zbog ubistva Đinđića. U tekstu Bi-Bi-Si -ja navodi se i da je sam premijer Dačić sugerisao da se intenzivira dovođenje umetnika kojih ne manjka. Danas su koncerti planetarnih rokenrol grla normalna stvar, i to kako u Beogradu tako i u Vladivostoku. To nije tekovina revolucija, već činjenica da bendovi sada zarađuju od nastupa a ne od DV-ova. Nekad su koncerti zvezda u Beogradu i Srbiji bili dokaz da se razlikujemo od sveta, a sad se reprizno ponosimo njima i jedva smo čekali da se oni ponovo zapate na domaćim stejdžovima. I to iz raličitog razloga od onog iz prošlosti - da bi se pokazalo da se upravo od tog istog sveta nimalo ne razlikujemo.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi