Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Policija uklanjala dokaze posle Ćuruvijinog ubistva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2014.

Izvor: Naše novine

Policija uklanjala dokaze posle Ćuruvijinog ubistva

Kada smo počeli da radimo na slučaju, prvo smo uočili da su materijalni dokazi uklonjeni ili uništeni. Nadam se da je nova istraga prikupila neke dokaze jer bazirati optužnicu samo na iskazu svedoka jeste rizično u našem zakonodavstvu, kaže Dragan Karleuša, bivši zamenik načelnika UBPOK-a.

Istraga koju su sproveli nadležni organi neposredno posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije poslužila je zapravo samo da se uklone, unište ili sakriju materijalni dokazi koji bi eventualno uputili na izvršioca zločina, saznaju Naše novine.

Politika uticala na istragu

- Nikome tada nije bilo u interesu da ubistvo bude rasvetljeno. Uveliko se pričalo da iza svega stoji državni vrh, tačnije Mirjana Marković, koja se osvetila Ćuruviji jer je smatrala da je izneverio njihovo prijateljstvo. Pod takvim političkim okolnostima, istraga MUP-a bila je klasična farsa, pa je, umesto da se otkriju dokazi, zapravo služila da oni budu uklonjeni i uništeni - kaže izvor Naših, penzionisani radnik službi bezbednosti.

On objašnjava i da je DB imao svoje ljude u svim strukturama tadašnjeg sistema, naročito u MUP-u, i da nije bilo teško organizovati opstrukciju istrage i zataškavanje istine.

Koliko je istraga loše rađena, potvrđuje i činjenica da je Branka Prpa, nevenčana supruga Slavka Ćuruvije i jedini očevidac zločina, pozvana da da iskaz tek 19 meseci posle ubistva, odnosno, posle svrgavanja režima Slobodana
Miloševića, kada se ozbiljnije i počelo raditi na ovom slučaju.

Glavni svedok nije saslušan

Ta saznanja potvrđuje i nekadašnji zamenik načelnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije Dragan Karleuša, koji je direktno učestvovao u rasvetljavanju zločina.

On pojašnjava da je po našem krivičnom zakonu materijalni dokaz najbitnija stvar i da se njihovim uklanjanjem drastično smanjuje verovatnoća da okrivljeni bude optužen za neki zločin.

- Operativnim radom tada smo došli do podataka koji se i sada koriste.Otkrivena su i imena onih za koje se sumnja da su učestvovali u ubistvuĆuruvije, ali nismo imali dokaze kojima bi to potkrepili - kaže Karleuša, koji dodaje da se nada da je najnovija istraga došla do određenih materijalnih dokaza, ali da ćemo to videti tek tokom suđenja.

- Bazirati optužnicu samo na iskazu svedoka, a bez materijalnih dokaza po našem krivičnom zakoniku jeste teško dokazivo - kaže Karleuša i dodaje da je u takvim situacijama potrebno puno svedoka čiji iskazi ne smeju da imaju nijednu falinku -istakao je Karleuša.

Saslušanje u ponedeljak

Kako Naše novine saznaju, Radomir Marković biće u ponedeljak saslušan o ubistvuSlavka Ćuruvije pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal Milenkom Mandićem, potvrdio je Markovićev advokat Vladimir Marinkov.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi