Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Preplaćena struja opet legla na račun RTS-a!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 01. 2014.

Autor: Slađana Vukašinović Izvor: Naše novine

Preplaćena struja opet legla na račun RTS-a!

Sudeći po gužvama na šalterima distribucija u Srbiji, ljudski faktor je u velikoj meri zatajio prilikom očitavanja potrošnje električne energije za decembar, jer kako nam je rečeno iz EPS snabdevanja, sistemske greške nema.

Doduše, zbog greške koja se potkrala prilikom očitavanja, revnosnim potrošačima koji su poslušali direktora EPS-a i uplatili struju koju nisu potrošili novac će otići na račun RTS-a, pa će ponovo morati na šalter distribucije.

Potrebno mnogo živaca

Takav slučaj dogodio se Jeleni Nikolić, koja je kao revnosni potrošač uplatila račun za struju za koji je nakon reklamacije utvrđeno da je zbog greške u očitavanju uvećan za čak 10.000. Te pare su po Zakonu o radiodifuziji nakon korekcije otišle na račun RTS-a.

- Posumnjala sam u iznos računa, ali sam ga ipak platila. Tražila sam da se proveri jer smo utvrdili da je očigledno došlo do greške u očitavanju. U EDB-u su mi to uvažili, ali su mi objasnili da moram da napišem zahtev da mi se novac vrati jer je preplaćeni iznos od blizu 10.000 otišao na račun RTS-a. Ovo je sve toliko zapetljano i toliko se vremena i živaca gubi da stvarno ne znam ko je izmislio takav zakon - kaže Nikolićeva.

U EPS-u tvrde da neće biti oštećena.

- Ukoliko je preplaćen račun zbog greške u očitavanju, ona će biti ispravljena, ali mora potrošač da podnese zahtev. Kupac treba da odluči da li će mu taj novac biti vraćen ili će ga usmeriti za buduću potrošnju električne energije.

Međutim, ukoliko je zbog greške potrošača preplaćen račun, novac ostaje na računu RTS-a - rečeno nam je u EPS-u.

U ovoj kompaniji objašnjavaju da veliki broj potrošača ima uvećane račune jer je obračunski period u decembru umesto 30 bio čak negde i 36 dana. Takav je slučaj Milovana Jovanovića iz Zemuna. Po njegovim rečima, ovo je legalna pljačka građana Srbije.

Legalna pljačka građana

- Ovo je razlog za uvećanje računa jer su mnogi otišli iz zelene u crvenu zonu i to je legalna pljačka građana. U distribuciji su mi rekli da će mi naredni period obračuna biti kraći i da neću ništa da izgubim, što nije tačno - tvrdi
Nikolić.

Ovaj problem uvidelo je i Ministarstvo energetike.

- Tražićemo od EPS snabdevanja da se obračunski period za struju više ne povećava kako se ne bi desilo da razlike u mesečnim računima za struju budu velike - rekla je Ksenija Hajduković.

U martu opet veći računi!

Vlada Republike Srbije nedavno je udvostručila naknadu za otkup struje iz obnovljivih izvora energije, pa će tako na računima za mart račun za struju biti ponovo uvećan iako cena struje ostaje ista. Naime, građani će po ovom osnovu ubuduće plaćati 8,1 paru po kilovat-satu umesto 4,4 pare. Naplata naknade za otkup struje iz obnovljivih izvora energije po povlašćenim cenama počela je od računa za struju za mart 2013. godine. Naknadu plaćaju svi potrošači i obračunava se prema broju utrošenih kilovat-sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi